Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Brně přibude moderní spalovenská linka, zlikviduje všechen komunální odpad

V Brně by měla od roku 2025 fungovat, kromě dvou současných, také nová spalovenská linka odpadu, která dokáže komunální odpad takřka ze sta procent využít pro výrobu energie. Nová linka K1 je navíc ekologičtější a Brno posune mezi města s nejmodernějšími spalovnami.

V nejbližších dnech zahájí společnost SAKO v Brně další fázi výstavby spalovenské linky, která má podle vedení firmy představovat nové technické řešení pro zdroj a výrobu elektřiny a tepla. „Představenstvo společnosti SAKO Brno schválilo kompletní zadávací dokumentaci na výběr zhotovitele a současně vydalo pokyn k zahájení výběrového řízení,“ řekl o výstavbě linky předseda představenstva firmy SAKO Filip Leder.

Nová linka bude schopná zpracovat až 132 tisíc tun odpadu a celková kapacita se díky ní navýší na 352 tun zpracovaného odpadu za rok. Brno se touto modernizací zařadí mezi města s energeticky nejúčinnějšími zdroji v rámci republiky. „Kapacita stávajících kotlů na energetické využívání odpadů je již několik měsíců zcela naplněna a stále přicházejí další požadavky na přebírání odpadu, které již plníme jen s obtížemi. Také skládky v blízkém i vzdáleném okolí se postupně zaplňují,“ dodává Leder s tím, že navýšení kapacity je vzhledem k současné situaci v regionu zcela nezbytné.

Vznikající linka K1 dokáže zpracovat nerecyklovatelný odpad. Rovněž využije bio složky obsažené ve zbytkovém směsném komunálním odpadu a odpadní vody ze spalin, což sníží celkovou spotřebu vody potřebnou k celému procesu. Zároveň se díky modernizaci sníží množství produkovaných emisí oxidu uhličitého.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/ RitaE / 2870 images

Štítky Brno, energie, odpady, ekologie, komunální odpad, odpad, SAKO, Filip Leder, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přibude moderní spalovenská linka, zlikviduje všechen komunální odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.