Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přihlížení demolici domů je náročné. Poškozeným tornádem pomáhají psychologové

V oblastech zasažených tornádem, které se jižní Moravou prohnalo před třemi týdny, pomáhají postiženým lidem charitní psychologové. Pro obyvatele není náročné jen vědomí, že z jejich domů nezbylo takřka nic, ale především přihlížení samotné demolici, jež je v mnohých případech nevyhnutelná. Právě v akutních těžkých chvílích mohou využít služby terénních týmů.

Pracovníci blanenské charity se postarali například o starší manžele, kteří museli sledovat, jak padá k zemi dům, v němž společně strávili značnou část života. Zatímco v nyní již neexistující stavbě s nimi kromě dvou synů žili také domácí mazlíčci, mezi něž patřili pejsek, andulky a kočky, po ztrátě střechy nad hlavou musela většina milovaných zvířat do útulku. Rodina si nechala pouze psa, který je pro ni jakýmsi poutem k místu, v němž dlouhá léta žila. Na ubytovně, kde našli manželé dočasné útočiště, však čtyřnohé mazlíčky nestrpí. „Takže přes noc zůstává pejsek v kleci po andulkách," posteskla si majitelka.

Hrozí ztráta motivace

Ztráta domova je podle psychologů, obzvlášť pro seniory, náročná. „Někteří starší lidé ztrácí motivaci poničený dům znovu obnovovat, protože jim ubývají psychické i fyzické síly. Obtížné to je ale i pro mladší ročníky, kteří přišli o právě zrekonstruovaný nebo nově postavený dům. Našli se i lidé, kteří zatím neměli odvahu se na svůj dům jít podívat,“ vysvětlila členka krizového týmu Charity Vladěna Jarůšková.

S podobnými pocity a strachy pomáhají obyvatelům v Mikulčicích, Lužicích a v Pánově právě charitní psychologové. Každý den jich do terénu vyrazí šest a ve dvoučlenných týmech nabízejí akutní pomoc. Zároveň sledují, kteří lidé budou potřebovat dlouhodobější psychologickou péči. „Odborníci navazují na práci krizových specialistů Hasičského záchranného sboru a nově aktivně vyhledávají ty, kteří přihlíží demolici svého domu, řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky psycholog, charita, tornádo, bouře, následky, dům, demolice, Jihomoravský kraj, Oldřich Haičman, Diecézní charita Brno, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlížení demolici domů je náročné. Poškozeným tornádem pomáhají psychologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.