Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vedra vyhnala Brňany k vodě, přírodní koupaliště mají kvalitní vodu

Moravskou metropoli dnes zasáhly tropické teploty, kvůli čemuž mnoho lidí vyrazilo za osvěžením k vodě. Část zamířila například k přírodním koupaliště v Jihomoravském kraji. Podle hygieniků se milovníci koupání nemusí ničeho obávat, kvalita vody je na většina míst dobrá. Horší hodnoty zaznamenaly pouze ve vodní nádrži Výrovice na Znojemsku, stále však splňuje podmínky.

Hygienici sledují přes dvacet nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Někde provádějí měření sami, jinde jim výsledky posílají provozovatelé koupališť nebo jiné organizace. Kvalitu vody u některých koupališť sledují už od v první poloviny května, měření obvykle provádějí nejméně jednou za měsíc, v případě potřeby i častěji. Lidé pak najdou záznamy na cedulích, podle kterých zjistí, jestli je voda vhodná ke koupání, má horší kvalitu, je nevhodná ke koupání nebo dokonce nebezpečná. Zkraje léta bývá kvalita vody zpravidla dobrá, časem může jakost zhoršit počasí, například déšť nebo horko, kvůli kterému se množí sinice.

Vhodnou vodu má na Blanensku rybník Suchý i vodní nádrže Letovice a Palava, v Brně přírodní biotop Brno-jih, jezírko Wellness Infinit Maximus a vhodná voda je i na přehradě na všech koupalištích, a to Kozí horka, Rakovec, Rokle, Osada a Sokolské koupaliště. Teplota vody v koupalištích na přehradě je kolem 23 stupňů Celsia.

Bez problémů je voda i v Kovalovicích a Oslavanech na Brněnsku, na Nových Mlýnech i Janičově vrchu v Mikulově na Břeclavsku, v Bohuslavicích a na Lučině na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku a ve Vémyslicích, Banticích či na Vranovské přehradě na Znojemsku. Voda označená hygieniky jako vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi je i ve vodní nádrži Výrovice na Znojemsku.

Někteří Brňané zavítali za osvěžením také do fontány

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barbora Drozdová, Michal Šťastný

Štítky Voda, Hygiena, Kvalita vody, Brno, koupání, přírodní koupaliště, vodní nádrž, okres Znojmo, Výrovice, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Letovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedra vyhnala Brňany k vodě, přírodní koupaliště mají kvalitní vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.