Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jak vrátit přírodu do měst? Brno představilo domek se zelenou střechou

V Brně se letos koná již druhý ročník Festivalu architektury, na němž organizátoři otevřeli novou naučnou stezku. Návštěvníkům se snaží přiblížit vliv městské architektury na budoucnost a ekologii města. Součástí nové naučné stezky je také domek se zelenou střechou, který má dětem i dospělým ukázat, jak se dají pro výrobu energie využít dostupné přírodní zdroje místo neekologického uhlí.

Nová naučná stezka je pro Brňany otevřená až do konce září a letos si na ni mohou společně s dětmi vyzkoušet i různé herní prvky. Procházku návštěvníkům zpestří dům se zelenou střechou, který je vybavený různými ekologickými vychytávkami pro nakládání s přírodní energií či zelenou skluzavkou. Na doprovodných vzdělávacích panelech se lidé dozvědí, jak chtějí architekti využívat stavby jako přírodní sílu. Slunce pro energii, vítr pro svěžest, rostliny pro ochlazení měst či dokonce déšť a sníh jako zásobu vody.

Domek se zelenou střechou

Součástí letošního tématu festivalu „Když stavby spolupracují s přírodou“ je nově také domek se zelenou střechou. Model je opatřený solárními panely a dalšími zvláštními prvky, které nejen těm nejmenším ukáží, jak jednoduché je nabít elektrokolo nebo jak se sbírá dešťová voda. „Děti se mohou ze vzdělávacích tabulích na nové stezce, jejíž součástí jsou nové herní prvky i zelený domeček, dozvědět, jak jednoduše proměnit přírodní síly na elektrickou energii, a proč je lepší energii získávat ze sluníčka a ne z neekologického uhlí. Vybláznit se mohou i na skluzavce se zahrádkou,říká o stezce referentka pro ekologickou výchovu a organizátorka festivalu Simona Bartoňková.

Zelený domeček, jenž vznikal ve spolupráci s odborníky z Vysokého učení technického v Brně, naleznou návštěvníci u dopravního hřiště areálu Městské policie Brno i po skončení výstavy. Ta potrvá do konce září a jednou z jejích hlavních úloh je odpovědět lidem na otázku, jak vrátit přírodu do měst a proč je ve městě tepleji než na venkově.

Herní expozice v areálu dopravního hřiště Městské Policie Brno

Speciální kuličky z orloje

Výstava festivalu je nyní k vidění také na náměstí Svobody, od 8. července se pak přesune na Šumavskou ulici. Až do 14. července si navíc mohou lidé ulovit jednu ze speciálních kuliček, které již tradičně vypadávají z brněnského orloje. „Neobyčejná edice kuliček je součástí výstavy k místním dnům pro energie. Výstava souvisí s kampaní Připrav Brno, která se snaží připravit město na změnu klimatu. Cílem výstavy je také přiblížit příklady dobré praxe samotného města, ale i partnerů, kteří s městem uzavřeli Memorandum o snižování emisí,“ dodává Bartoňková.

Výstava Připrav Brno se 8. července přesune z náměstí Svobody na Šumavskou ulici 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky zelený dům, ekologie, architektura, Brno, zelená střecha, naučná stezka, příroda, energie, festival, výstava, kuličky, Vysoké učení technické v Brně, uhlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Krátká

To je podle mě super hnedka od mala dětem ukazovat co je pro přírodu dobré a kudy se lze odebírat a ještě si to k tomu sami mohou osahat. Takových to příležitostí bych klidně ocenila víc, protože sami doma odebíráme zelenou elektřinu od bezdodavatele a snažíme se využívat možností abychom využili eko věcí a nebyli větší zátěží.

Sobota, 10. července 2021, 14:31Odpovědět

Jak vrátit přírodu do měst? Brno představilo domek se zelenou střechou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.