Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pojišťovny mají nahlášeny z bouřek v minulém týdnu škody za čtyři miliardy

Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek, které zasáhly zemi v minulém týdnu, 31 700 škod za čtyři miliardy korun. Klientům vyplatily 193 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Tornádo na Břeclavsku a na Hodonínsku způsobilo 13 400 pojistných událostí za tři miliardy korun. Pojišťovny postiženým vyplatily 136 milionů korun. Celkem 25 000 událostí bylo po řádění živlů z pojištění občanů a 5 900 z pojištění podnikatelů. Na obě typy pojištění připadá škoda po dvou miliardách korun.

Generali České pojišťovně klienti z celé ČR kvůli extrémní bouřkám nahlásili zatím 9 300 škod za 1,1 miliardy korun. Jihomoravský kraj utrpěl kvůli řádění živlů největší škody. Za ním následuje kraj Jihočeský a kraj Zlínský. V drtivé většině jde o škody způsobené vichřicí, krupobitím a přívalovými dešti, uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Kooperativa dnes v poledne evidovala 3637 škod za 517 milionů korun. Z toho je přes 320 škod za 10,5 milionů korun z úterní bouřky, která zasáhla zejména jižní, západní Čechy a Vysočinu. „Z toho jsme už 730 škod, tedy pětinu, ukončili a klientům vyplatili plnění 33 milionů korun. Navíc jsme klientům vyplatili zálohy 20 milionů korun. Ve středu jsme také začali během hovorů na infolince nabízet klientům ze zasažených obcí kontakt na bezplatnou linku psychologické pomoci," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Česká podnikatelská pojišťovna má nahlášeno z majetkového pojištění a havarijního pojištění 1650 škod za 331 milionů korun z kalamit z minulého týdne. Z kalamit z úterý a ze středy eviduje zatím dalších 180 škod za osm milionů korun a další přibývají. Dosud vyřídila přes 200 škod a klientům vyplatila přes šest milionů korun, dalších 50 milionů korun vyplácí na zálohách.

Zatímco hlášení o autech poničených krupobitím už přibývají pomaleji, majetkových škod hlásí klienti pojišťovny Uniqa stále dost. „Odhadujeme, že úhrnná škoda za události minulého týdne může dosáhnout okolo půl miliardy korun," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Uniqa klientům s menšími škodami vyplatila na pojistných plněních přes pět milionů korun.

Červnové bouřky by se tak podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. „Odhady zatím máme jen hrubé. Ale pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy korun, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány," uvedla mluvčí asociace Veronika Nová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, pojišťovny, počasí, neštěstí, tornádo, bouře, bouřka, pojištění, Česká asociace pojišťoven, okres Břeclav, okres Hodonín, Česko, Generali Česká pojišťovna, Uniqa Insurance Group, Eva Svobodová, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojišťovny mají nahlášeny z bouřek v minulém týdnu škody za čtyři miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.