Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Místo bývalých továren nacistů a Zetoru vzniká nový průmyslový park

V průmyslovém areálu v brněnské Líšni sídlily kdysi slavné továrny. Za druhé světové války se na východním předměstí Brna nacházela strategicky důležitá fabrika na výrobu leteckých motorů, později objekty využívala brněnská značka Zetor. V posledních letech ale industriální stavby ztratily někdejší význam a chátraly. Dnes místo nich vznikají sklady či kancelářské objekty.

Líšeňské továrny patřily kdysi k významným centrům průmyslové výroby na Moravě. Podle odborníka na industriální historii Brna a jeho okolí Karla Sklenáře z Národního památkového ústavu se jednalo o někdejší závod Flugmotorenwerke Ostmark. „Vznikl za druhé světové války v roce 1942 jako pobočka vídeňské továrny na výrobu leteckých motorů. Teprve po válce měl v továrnách sídlo Zetor,“ sdělil Drbně památkář. 

Zetor následně za socialismu na několika hektarové ploše vyráběl až desetitisíce traktorů ročně. Po změně režimu začala kdysi slavná průmyslová minulost uvadat a po roce 2000 se haly postupně vyklízely. V posledních deseti letech objekty chátraly, čímž vznikl ve městě rozsáhlý bronwdield, jak se označují nevyužité průmyslové areály.

Sklady místo továren

Území odkoupil soukromý developer, společnost CTP, která od roku 2019 plochu o rozloze 11,5 hektaru revitalizuje. V nově vybudovaných prostorách už mají od minulého podzimu své zázemí první firmy. Například internetový prodejce potravin, který tam má sklady.

Nyní jsme domluveni s šesti novými nájemci a s několika dalšími probíhají jednání. Klienti se budou stěhovat na přelomu letošního roku,“ komentoval developer CTP Pavel Blažek, podle nějž je o prostory velký zájem, a proto se staví více budov naráz.

Podle Blažka vyjde investice na 1,5 miliardy a společnost chce dokončit nákladný projekt do čtyř let. V současné době se pracuje na oživení 75 tisíc metrů čtverečních plochy. V novém průmyslovém parku mají sídlit firmy zabývající se výzkumem či lehčí výrobou, například v oblasti strojírenství, automobilového průmyslu nebo potravinářství.

Proměnu lokality vítají i v samotné Líšni. Místní vedení radnice si slibuje, že by mohla vzniknout nová pracovní místa. „Jde o již zaběhnutou lokalitu, která má v Brně své jméno a zároveň těží z blízkosti sídliště, řady univerzit, a tedy i dostupnosti pracovních míst, kterých by zde mohlo vzniknout okolo 1 500 – a to od vysoce kvalifikovaných pozic přes administrativní až po dělnické a skladnické profese,“ uvedl líšeňský starosta Břetislav Štefan (ČSSD).

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CTP

Štítky Browndfield, Revitalizace, Brno, Líšeň, továrna, Zetor, druhá světová válka, výroba, Karel Sklenář, Národní památkový ústav, Pavel Blažek, CTP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo bývalých továren nacistů a Zetoru vzniká nový průmyslový park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.