Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Lužicích na Hodonínsku pomáhá s odklízením trosek i vítěz Stanley Cupu

Vyhrál slavný Stanley Cup, v zámoří hraje nejlepší hokejovou ligu světa a v současnosti se po vleklém zranění znovu vrací český reprezentační obránce Michal Kempný do formy. Jakmile ale elitní zadák uslyšel o ničivém tornádu, které zpustošilo obce na Břeclavsku a jeho rodném Hodonínsku, šla příprava na novou sezonu stranou a vydal se pomáhat do zasažených lokalit.

Kempný se narodil v Hodoníně. Jeho rodina ale pochází a žije v Lužicích na Hodonínsku, které čtvrteční katastrofa podobně jako dalších šest lokalit citelně zasáhla. „Byl jsem zrovna v Praze, když mi mamka posílala z terasy video, co se děje. Tornádo naštěstí minulo dům rodičů jen o pár metrů. Přesto jsem ještě večer vůbec netušil, jak katastrofální následky to bude mít,“ popisuje pro Drbnu zadák, který v NHL nastupuje za tým Washington Capitals, v němž působí i například ruský kanonýr Alexander Ovečkin nebo nadějný český brankář Vítek Vaněček. 

Bývalý hráč brněnské Komety nebo ruského Omsku hned v pátek ráno nasedl do auta a vyrazil k rodičům. Jakmile spatřil spoušť, kterou napáchal vír větru, nevěřil vlastním očím. „Sledoval jsem zprávy a viděl různá videa. Nic se ale nedalo srovnat s tím, když jsem vše viděl na živo. Ulice, které dobře znám a kterými vždy chodím k dědovi nebo strýcovi, byly najednou úplná planina. V tu chvíli mi došlo, jak je to obrovská katastrofa. Podobně špatné a možná ještě horší to bylo i v Mikulčicích, které jsou vedle Lužic,“ vypráví své dojmy Kempný, který v Brně odehrál šest sezon.

Velkomoravská ulice v Lužicích 

Jdeme do práce

Krátce po příjezdu na jih Moravy se účastník světového poháru v roce 2016 dal hned do práce. Nejdříve pomáhal rodinným příslušníkům s opravami, poté se domluvil na společné akci s kamarády.

„Od mého švagra například maminka přišla o střechu, takže jsme dům zaplachtovali. Domluvili jsme se poté s kamarády z Lužic a Hodonína a druhý den se vydali do Mikulčic. Bylo pěkné, jak se všichni spojili a snažili se pomoct. Přijížděli pomáhat lidé z celého kraje i ze Slovenska,“ říká hokejista, který si v dresu české reprezentace zahrál na dvou světových šampionátech.

Lužice se vzpamatovávají ze čtvrteční přírodní katastrofy

Lezení po střechách i úklid

Společně s parťáky celý pátek a víkend pokládal na střechy plachty, odklízel suť nebo sbíral rozbitou krytinu. Skromně říká, že to byly práce, které zvládne úplně každý. Sám by si přitom mohl jakožto absolvent střední stavební školy troufnout i na složitější opravy. 

Stavebnictví je mi hodně blízké a ani manuální práci se nevyhýbám. Když je potřeba, snažím se udělat, co umím,“ popisuje elitní obránce, který celou minulou sezonu strávil na marodce kvůli zranění šlachy. Po víkendové šichtě se proto znovu vrací do přípravy, aby byl co nejvíce platný v kádru šampiona NHL z ročníku 2017/2018.

Po zdravotní a kondiční stránce jsem na tom dobře. Nyní jedu do Prahy, kde se od zítřka připravuji na další sezonu. Do přípravy vložím veškeré úsilí, aby se příští ročník podařil po týmové i osobní stránce,“ doufá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová, Michal Kempný Instagram, Michal Šťastný

Štítky Bouřky, Hodonínsko, Kempný, Hokej, Dobrovolník, Lužice, okres Hodonín, Michal Kempný, Stanley Cup, okres Břeclav, katastrofa, National Hockey League, Praha, HC Kometa Brno, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lužicích na Hodonínsku pomáhá s odklízením trosek i vítěz Stanley Cupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.