Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otcové změnili v době koronavirových opatření názor na mateřskou dovolenou

V době pandemických opatření vzrostl počet otců, kteří by byli ochotni zůstat s dítětem doma. Zvýšil se také počet těch, kteří na mateřskou či rodičovskou dovolenou opravdu nastoupili.

Pro muže v Česku už dávno není nástup na mateřskou dovolenou ostudou. Skoro osmdesát jedna procent z nich si myslí, že by měl otec trávit se svým dítětem alespoň část mateřské nebo rodičovské dovolené. Nezůstalo však jen u slov. Během pandemických opatření se až o polovinu zvýšil počet mužů, kteří využili volna k péči o své dítě. Tento trend zaznamenala mimo jiné i Česká spořitelna.  „Z našich analýz vyplývá, že zhruba deset procent otců z řad našich zaměstnanců využilo možnost práce z domu k větší péči o děti v předškolním věku. V řadě případů šlo o zaměstnance, jejichž manželky neměly tak velkou možnost pracovat z domova,” říká mluvčí banky Filip Hrubý.

Většina mužů by sice na mateřskou dovolenou nastoupila ráda, ve skutečnosti jich však s dítětem zůstává doma jen malá část. Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí pobírají rodičovský příspěvek ve většině případů stále matky. Zkušenost s rodičovskou dovolenou má podle průzkumu Česko v datech tři a půl procenta mužů, s otcovskou dovolenou (tedy s volnem, které otcové čerpají v prvních šesti týdnech po narození dítěte) je to o něco lepší. Otcovskou dovolenou využilo necelých čtrnáct procent otců. Důvody jsou hlavně ekonomické. „Vzhledem k tomu, že příjem muže bývá obvykle vyšší, než příjem ženy uvažují lidé pragmaticky,“ vysvětlila socioložka Hany Maříkové ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky.

V současné době mají otcové nárok vybrat si týden otcovské dovolené po narození svého dítěte. Během této doby jim zaměstnavatel proplácí sedmdesát procent jejich mzdy. Ve většině Evropských zemí jsou podmínky pro novopečené otce mnohem příznivější. Otcům bývá často proplácena plná výše mzdy a s dítětem mohou doma trávit o poznání více času. Ve Finsku je to například až devět týdnů. I v Česku se však chystají změny k lepšímu. Od srpna 2022 by měla Česká republika přistoupit na dohodu členských států Evropské unie, ta stanovuje délku otcovské dovolené na deset dnů. Muži si také nově budou moci vybrat volno po částech a nikoli jen celé v kuse, jak tomu bylo doposud.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Rodina, Děti, mateřská dovolená, otec, rodičovská dovolená, Česko, otcovská dovolená, Česká spořitelna, Evropská unie, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Sociologický ústav Akademie věd České republiky, Finsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otcové změnili v době koronavirových opatření názor na mateřskou dovolenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.