Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Neprostupnou džungli promění jihomoravští ornitologové na ptačí ráj

U obce Dubňany na Hodonínsku vzniká unikátní Ptačí park Kosteliska, který vyroste na místě dříve těžko přístupného terénu. Zázemí pro zvířata a rostliny vytváří Česká ornitologická společnost (ČSO), která na projektu pracuje od minulého roku. Celkem našlo v nivě říčky Kyjovky domov až 162 druhů živočichů.

Ještě donedávna byla lokalita neprostupnou džunglí. V loňském roce ornitologové začali s kosením, vyřezáváním dřevin a pastvou ovcí, čímž vytváří vhodné podmínky pro mokřadní, vodní i luční ptáky. „Vyřezáním dojde k osvětlení zastíněných tůní, čímž podpoříme čírky modré a lžičáky pestré, ale také obojživelníky. Z plánovaných opatření bude těžit řada živočichů, kromě ptáků a obojživelníků i další živočichové a rostliny,“ říká Gašpar Čamlík, jednatel Jihomoravské pobočky ČSO.

V Ptačím parku Kosteliska je k vidění mozaika vodních ploch, rákosin, luk, lesíků, ale také suchých písčin. „Prostředí obdobného charakteru je nutné udržovat a pečovat o něj. To všechno má význam především kvůli velké druhové pestrosti,“ vysvětluje Čamlík.

Z vzácných druhů na Kosteliska létají například volavky červené. Spatřit lze také kolpáky bílé – brodivé ptáky, kteří jsou nezaměnitelní díky lžícovitě rozšířenému zobáku, kterým cedí potravu v mělkých vodách.  Prioritně se lokalita upravuje kvůli ptákům. Cílem je ale vytvářet vhodné podmínky i pro další druhy rostlin a živočichů. Ornitologové také plánují exkurze pro veřejnost.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká společnost ornitologická

Štítky Hodonínsko, ptáci, Ornitologové, Příroda, Česká společnost ornitologická, živočichové, rostliny, okres Hodonín, Dubňany, džungle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neprostupnou džungli promění jihomoravští ornitologové na ptačí ráj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.