Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se přibližuje hokejové aréně, kraj slíbil finanční injekci

Moderní víceúčelová aréna pro Brno přestává být nesplnitelnou vizí. Důležitý krok pro vybudování nového sportoviště, jenž vznikne v areálu brněnského výstaviště udělali na svém posledním zasedání krajští radní, kteří přislíbili na projekt více než 200 milionů korun. Posun udělalo také město.

Krajské peníze na výstavbu víceúčelového objektu jsou dalším pokrokem v cestě za novým stadionem, v němž najdou domov hokejisté Komety. Kromě sportovních soubojů se budou v aréně konat rovněž kulturní a společenské akce. 

„Podobná multifunkční hala na jihu Moravy chybí. Podpora její výstavby ze strany kraje je nezbytná a naprosto logická. Nejde v jejím případě jen o oblast sportu, ale i o možnost pořádání významných kulturních akcí. Brno si podobnou halu prostě zaslouží,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) k plánované hale, jež vyjde na více než 2,5 miliardy korun a vyrůst má do dvou let u pavilonu Z.

Klíčové otázky financování

S dotací kraje se počítalo od samého počátku projektu. V jednu chvíli se ale zdálo, že finanční injekce nemusí dorazit. Bývalé vedení kraje se prostřednictvím někdejšího hejtmana Bohumila Šimka (ANO) ohradilo před více než rokem vůči městu, protože jej údajně neinformovalo o zamýšlených krocích v projektu. Šimek tehdy pohrozil, že jestli to takto půjde dál, úřad se na spolufinancování podílet nebude. Nyní se zdá, že přísunu peněz nic nebrání, pokud dotaci schválí zastupitelé. Klíčovou otázkou ale i nadále zůstává, nakolik se do projektu zapojí stát, jenž má být společně s městem a krajem dalším investorem. 

Město se připravuje

Posun ve výstavbě sportoviště s kapacitou více než 13 tisící návštěvníků udělalo v nedávné době také město. Zahájila se například demolice jednadvaceti objektů v areálu výstaviště a po posledním jednání radních magistrát oznámil, že Teplárny Brno koupí od Veletrhů Brno elektrickou rozvodnu. To umožní vybudovat lokální distribuční soustavu a nabízet spolu s teplem dodávku silové elektřiny za výhodnější ceny z výroby na plánovaných kogeneračních jednotkách v nové aréně. 

Dalším krokem je vybudování nového parkoviště pro téměř 700 aut, silnice a dalších prvků, které dopomohou k lepší dopravní obslužnosti. „Projednávaná dokumentace obsahuje mimo jiné vybudování nové páteřní komunikace o délce 740 metrů, která zajistí propojení stávající mimoúrovňové křižovatky na Hlinkách s ulicí Křížkovského a s částí parkovišť. Nově vznikne 688 parkovacích stání. Vybudovány mají být přístupové chodníky, přístřešky MHD, zelené plochy, příjezdové a výjezdové komunikace, ale také železobetonové patky pro technologii připravované lanové dráhy,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Ohodnoť článek

Foto APLUS a ARCHDESIGN

Štítky Brno, Hokej, Jmk, Aréna, Výstaviště, projekt, stavba, Brněnské výstaviště, Bohumil Šimek, Jan Grolich, KDU-ČSL, Morava, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se přibližuje hokejové aréně, kraj slíbil finanční injekci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.