Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě se po 16 letech snížil za čtvrtletí počet obyvatel, o 396

V Jihomoravském kraji se letos po 16 letech snížil za první čtvrtletí počet obyvatel, a to o 396. ČTK to řekl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Důvodem byl výrazný nárůst počtu zemřelých oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku. Stěhováním by se počet obyvatel zvýšil, ale zemřelo více lidí, než se narodilo. Loni v březnu začala pandemie covidu-19, s nemocí v kraji od té doby zemřelo přes 3400 lidí. V kraji k 31. březnu předběžně žilo 1,194.931 obyvatel.

Letos se v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným úsekem loňského roku zvýšil počet přistěhovalých i vystěhovalých a také počet rozvodů, bylo ale méně sňatků. „Migrační přírůstek nestačil na pokrytí úbytku přirozenou cestou. Do kraje se přistěhovalo o 1234 osob více, než se vystěhovalo. Ale zemřelo o 1630 lidí více, než se v kraji narodilo," uvedl Adam.

Adam uvedl, že poslední úbytek za první čtvrtletí byl v roce 2005, kdy počet obyvatel klesl o 83. Za první tři měsíce letos zemřelo 4702 lidí, což je o 1442 více než loni za první čtvrtletí. Narodilo se 3072 dětí, což je o tři méně než loni za leden, únor a březen. Skoro třetinu zemřelých tvořili lidé ve věku 80 až 89 let, další téměř třetinu tvořili lidé ve věku 70 až 79 let. Mezi zemřelými bylo i osm dětí do jednoho roku.

U narozených převažovali chlapci, kterých bylo 1567 proti 1505 děvčatům. Téměř polovina dětí byla pro matku prvním dítětem, skoro 40 procent druhým dítětem a zbytek třetím nebo dalším dítětem. Mimo manželství se narodilo 1344 dětí.

Do kraje se přistěhovalo 3822 lidí, což je v meziročním srovnání o 758 více. Z ostatních krajů přišlo 1748, zbylých 2074 bylo ze zahraničí. Velká část přistěhovalých mířila do Brna, a to více než dvě třetiny. Ve stejném období se z kraje vystěhovalo 2588 osob, co je o 492 více v meziročním srovnání. Do ostatních krajů odešlo 1749 lidí, 839 se odstěhovalo do zahraničí.

Počet obyvatel se zvýšil jen v okresech Brno-venkov, a to o 436, a v okrese Vyškov o 87. Migrační přírůstek byl ve všech okresech, kde byl ale také úbytek obyvatel přirozenou cestou. Jen v okresech Brno-venkov a Vyškov migrační přírůstek převýšil přirozený úbytek obyvatel.

Nárůst počtu obyvatel zaznamenali statistici pouze v Praze a Středočeském kraji, jinak se počet obyvatel v České republice snížil o 7300.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cocoparisienne/Pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 1. čtvrtletí, ČSÚ, Jihomoravský, 2.VERZE, Jihomoravský kraj, Karel Adam, pandemie covidu-19, Brno, Český statistický úřad, okres Brno-venkov, Vyškov, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se po 16 letech snížil za čtvrtletí počet obyvatel, o 396  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.