Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně nezvýší poplatek za komunální odpad

V moravské metropoli nedojde příští rok ke zvýšení poplatku za komunální odpad. Město připravilo novou vyhlášku, která stanovuje základní sazbu znovu na 670 korun na osobu za rok. Navržená pravidla určují také nové výjimky a změny.

Nová vyhláška osvobozuje od povinnosti platby děti, které v daném kalendářním roce neoslaví čtyři a více let věku, nebo seniory starší 70 let. Rovněž se úhrada netýká lidí, kteří mají trvalý pobyt v Brně a zároveň tady vlastní stavbu k rekreaci, v níž není nahlášena žádná osoba k trvalému pobytu. Naopak mimobrněňských vlastníků se platba týká i nadále. 

Ačkoliv se od roku 2016 neustále zvyšuje množství komunálního odpadu města Brna, rozhodli jsme se zachovat současnou výši poplatku. Domníváme se, že zejména dnes, v kritické době, kdy řada občanů čelí ekonomickým potížím, není žádoucí ztěžovat jim život dalšími finančními náklady,“ zdůvodnila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Naopak povinnost hradit poplatek za komunální odpad se nyní dotkne právnických osob, které mají v Brně nemovitost. „Nově budou mezi poplatníky spadat i právnické osoby vlastnící byt či dům, v němž není hlášena žádná fyzická osoba. To by se dle praxe mohlo týkat asi 4 000 právnických osob,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Navržená vyhláška ohledně odpadů nyní poputuje k zastupitelům, kteří ji budou schvalovat na nejbližším zasedání. 

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky Brno, Odpad, poplatek, Hladík, Vaňková, komunální odpad, právnická osoba, Markéta Vaňková, ODS, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně nezvýší poplatek za komunální odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.