Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na brněnské radnici obnovili vzácné freskové malby

Sněmovní sál v budově brněnské Nové radnice na obnovu fresek čekal více než dvě stě let. Rekonstrukce začala před dvěma lety a původně restaurátoři měli opravit jen nástropní barokní fresky. Nástěnné malby byly totiž podle odborných přezkumů příliš poškozené. V loňském roce navíc začala obnova i malby na stěnách a sál tak získá téměř původní podobu.

„K rekonstrukci maleb na stěnách se po zahájení oprav přikláněli restaurátoři i památkáři. Ti nejdříve objevili fresky erbů zemských úředníků, tvořící jakousi římsu pod stropem. Přidaly se iluzivní pilastry, které kdysi pomyslně nesly klenbu, a ukázalo se, že i tyto nástěnné malby by se daly obnovit,“ řekl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

K původnímu vzhledu sálu dopomohly také dvě historické fotografie z brněnského Archivu. Restaurátoři tak mohli opravit i další iluzivní výzdobu cností, a to v podobě sochy rozumu a spravedlnosti. Původně byly v sálu sochy tři, jakou ctnost zobrazovala ta poslední, se ale restauratérům nepodařilo odhalit.

Barokní nástěnné malby i fresky na stropě sálu pochází z 30. let 18. století a představují zasedání Moravského zemského soudu. „Podle vzhledu balkónů, které jsou vyobrazeny v rozích stropu, odhadujeme, že autorem by mohl být moravský architekt František Řehoř Ignác Eckstein. Mezi další autorova díla patří například zdobení na klenbách kaple v minoritském klášteře v Brně,“ uvedl jeden z restaurátorů Martin Čihalík.

Armáda sál zničila

Na konci 18. století na příkaz Josefa II. budovu tehdejšího Zemského domu včetně freskového sálu zdevastovalo císařské vojsko. Později prostory město využívalo jako sklad, tržnici nebo vývařovnu. Zničený areál byl z rekonstruován v první polovině 20. století a od té doby, zde zasedají brněnští radní. Fresky ze Sněmovního sálu však pomalu mizely a zrestaurovat se je podařilo až letos.

Po dokončení obnovy fresek opraváři položí nové parkety, dokončí elektroinstalaci a nakonec sál vybaví nábytkem.  Úprav se dočká také předsálí a schodiště. Celková rekonstrukce prostorů bude hotová letos v listopadu a vyjde na 25 milionů korun. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Brno

Štítky sál, fresky, malby, Nová radnice, Brno, freska, nástěnná malba, restaurátor, radnice, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, František Řehoř Ignác Eckstein, Moravský zemský soud, vzhled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnské radnici obnovili vzácné freskové malby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.