Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští vědci zkoumají mykobakterie, které přenášejí netopýři

Vědecký tým pod vedením odborníků z brněnské Mendelovy univerzity zkoumá imunitu netopýrů. Ve vzorcích netopýřího trusu, který se odebírá v českých lokacích, vyhledávají vědci mykobakterie, jež mohou při přenosu na člověka způsobit onemocnění plic.

Výsledek tříletého výzkumu bakterií, proti nimž jsou netopýři pravděpodobně odolní, ale jejich přenos na člověka může způsobit vážné plicní i mimoplicní infekce, najde své uplatnění při léčbě lidí s oslabenou imunitou. „Vědci navazují na starší výzkumy, ve kterých zjistili poměrně značné množství netuberkulózních bakterií právě ve výkalech netopýrů známého také jaké guáno netopýrů,“ vysvětlil mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

O vlivu mykobakterií na zdraví netopýrů se toho dosud mnoho neví. Vědecký tým v čele s Ivo Pavlíkem z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity momentálně odebírá vzorky v Moravském krasu, a to především v jeskyni Býčí skála, kde každoročně zimuje přes tři tisíce netopýrů různých druhů. 

Z jejich výkalů se do jeskynního prostředí šíří různé mikroorganismy včetně mykobakterií. „Netopýři mění svůj metabolismus a funkce imunitního systému z maxima v letním období na minimum během zimování. Výsledek reakce mezi netopýrem a mykobakteriemi může zřejmě záviset na těchto fysiologických změnách, nebo na druhu netopýra a jeho potravních preferencích," vysvětlil Pavlík.

Ohodnoť článek

Foto Archiv MENDELU

Štítky netopýři, mykobakterie, bakterie, nemoc, Mendelova univerzita v Brně, Ivo Pavlík, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně, Moravský kras, Býčí skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci zkoumají mykobakterie, které přenášejí netopýři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.