Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno-střed odpustí provozovnám a prodejnám půl nájmu za srpen a září

Nájemníci v nebytových prostorách v městské části Brno-střed mají možnost za srpen a září zaplatit jen polovinu nájemného. Radnice tímto krokem chce provozovnám občerstvení, služeb a prodejnám usnadnit podnikání po uvolnění proticovidových opatření. O slevu zájemci mohou žádat do 15. července.

Rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelstvo. „Úleva je opět určena pro provozovny občerstvení, služeb a maloobchodní prodejny, které musely být na základě vládních nařízení úplně uzavřeny, nebo byl jejich provoz výrazně omezen,“ uvedla mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

Podmínkou je, že podniky byly v provozu k letošnímu 1. lednu a kvůli opatřením musely omezit nebo přerušit provoz. „Vzhledem k dlouhotrvajícím omezením provozu z důvodu pandemie covidu–19, která se až v posledních dnech pomalu uvolňují, a také vzhledem k neutěšenému stavu s vyplácením vládních kompenzací jsme připravili další opatření pro podporu nájemců našich nebytových prostor. Schválili jsme další slevu na nájemném ve výši 50 procent, tentokrát na srpen a září,“ uvedl starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS).

Podle něj mohou nájemníci čerpat poloviční slevu za období pěti měsíců, a to od května do září. "Věřím, že jim tato úleva pomůže opět rozjet jejich podnikání,“ dodal Mencl. „Všechna opatření připravujeme s cílem pomoci našim podnikatelům, uvědomujeme si, že jejich situace je velmi složitá,“ sdělil místostarosta Roman Kotěra (ODS).

Podle něj kromě slevy na nájmu radnice prominula také navýšení nájmu o inflaci, což je úleva zhruba o 2,6 milionu korun. „Nabídli jsme všem splátkový kalendář na 12 měsíců, pokud by dlužili na nájemném a službách. Chceme odpustit všechny úroky z prodlení u plateb za nájemné a služby za březen 2020 až březen 2021," řekl Kotěra. Dodal, že radnice odpouští také místní poplatky za restaurační zahrádky. "V součtu je to podpora ve výši dvou desítek milionů korun,“ řekl Kotěra.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, Brno-střed, Nájemné, Covid, Podnikání, Vojtěch Mencl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed odpustí provozovnám a prodejnám půl nájmu za srpen a září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.