Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně vrací zpět do života lidi po úrazech míchy, s péčí pomůžou i dětské obrazy

V Česku žije v současné době asi deset tisíc osob s poškozenou míchou, jejichž osud často proměnilo jen několik vteřin. Nezvladatelnou věcí se najednou stalo zavazování tkaniček nebo pouhé čištění zubů. I s takovými problémy pomáhá svým klientům brněnské ParaCENTRUM Fenix, které o klienty pečuje bezmála dvacet let.

O lidi po nehodách, úrazech či vážných nemocí, při kterých dojde k poranění míchy,  je podle ředitele Paracentra Fenix Michala Odstrčila v Česku dobře postaráno. Chybí ale dlouhodobější pomoc v návratu do kvalitního života. „Když se člověku stane úraz míchy, je transportován do traumacentra. Po zlepšení stavu se pak přesune na specializovanou jednotku, které u nás máme čtyři,“ popsal.

Když už je zdravotní stav pacientů stabilozovaný, čeká je pobyt v rehabilitačním ústavu. Tam stráví zhruba šest měsíců, během nichž se připravují na návrat do normálního života. Naučit se musí například ovládat vozík, polohovací postel či si zařídit bezbariérové bydlení.

Právě v rehabilitačním ústavu ale péče ze strany státu končí. „Jediný, na koho se pak takový člověk může obrátit, jsme my nebo pražské Paraple. Nikdo jiný se komplexně a dlouhodobě touto problematikou nezabývá,“ popsal Odstrčil, který v ParaCENTRU Fenix začínal před čtrnácti lety jako osobní asistent a po vystřídání několika pozic se stal ředitelem.

Velkou inspirací jsou pro Odstrčila zejména příběhy pacientů, kteří se i přes vážné poškození míchy statečně perou se svým osudem. „Ne každý těžkou situaci zvládne, někteří přestanou mít rádi svět i sebe, ale tomu, kdo těžkosti překoná, ta zkušenost dává obrovskou sílu,“ vysvětlil.

Brněnské Paracentrum se momentálně stará o 120 klientů, kteří minimálně jednou týdně využívají některou ze služeb. K dispozici mají fyzioterapie, ergoterapie, posilovnu, sociální poradenství nebo možnost využití osobní asistence.Vedoucí kanceláře Ivana Kovaříková v posilovně ParaCENTRA Fenix.

Centrum našlo nové zázemí

Více než koronavirus zasáhla Fenix v posledním roce těžší rána, a to když se vedení muselo začít poohlížet po nové základně. Najít v dnešní době bezbariérovou budovu, kterou si může dovolit nezisková organizace, je podle Odstrčila velmi těžké. „Je to neuvěřitelný problém, protože jsme navíc limitování cenou a komplexy za tři sta tisíc měsíčně jsou pro nás nedosažitelné,“ řekl.

Nyní se paracentrum chystá na velký krok, který zahrnuje stěhování do dvou různých budov. V jedné zůstane zázemí pro pracovníky, druhá nabídne služby pro klienty. Omezená kapacita a prostor ale znamenají, že se Fenix bude muset vzdát některého vybavení. „Do nových prostor se nám nevejde například bezbariérová posilovna, která zkrátka zabírá moc místa,“ povzdechla si vedoucí kanceláře Ivana Kovaříková.

Právě posilovací stroje jsou společně s fyzioterapiemi a ergoterapiemi důležitou součástí rekonvalescence. Vedení centra proto doufá, že se v budoucnu zadaří domluvit projekt zcela nové stavby, která bude splňovat všechny důležité požadavky.

U zrodu organizace stál mimo jiné také bývalý předseda Vojtěch Vašíček. Po úrazu, který se mu roku 2015 stal, musel sice ve své funkci skončit, Fenix ale navštěvuje nadále. „Momentálně kvůli svému zdravotnímu stavu využívám místní služby. Zároveň si tady rád zahraji stolní tenis,“ řekl bývalý atlet, který si v roce 1992 na paralympiádě v Barceloně připsal světový rekord v pětiboji.

Také jeho mrzí, že Fenix opouští svoji původní základnu. „Byla to srdeční záležitost. Jsem zklamaný a mrzí mě to, protože jsem tomu věnoval hodně úsilí," svěřil se Vašíček, jenž ve volném čase trénuje sportovní střelbu na trenažeru.

Vojtěch Vašíček, bývalý předseda ParaCENTRA Fenix.

Dražba pro Fenix

ParaCENTRUM Fenix v současné době pořádá dražbu děl nadějných mladých umělců. Na interaktivní vernisáži se shromáždilo celkem 260 obrazů ze sedmnácti různých škol. Finálních sedmdesát, které si zájemci mohou koupit, vybrala hvězdná porota, v níž zasedli například Michal Horáček, František Kinský nebo Denisa Kujelová. 

„Letošní ročník je kvůli současné situaci trochu komplikovaný a protože už jsme nechtěli akci dále odsouvat, dražba probíhá online,“ vysvětlila Kovaříková. Na webových stránkách Dražby pro Fenix si mohou zájemci prohlédnout všech sedmdesát děl mladých nadaných umělců a až do úterý mohou hlasovat o nejhezčí výtvor. Letošní, již druhý ročník dražby končí 6. června a její výtěžek přispěje na rehabilitace klientů paracentra.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Benáčková

Štítky mícha, paracentrum, obrazy, dražba, fenix, Brno, Česko, Vojtěch Vašíček, posilovna, paralympijské hry, Michal Horáček, František Kinský, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vrací zpět do života lidi po úrazech míchy, s péčí pomůžou i dětské obrazy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.