Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Morava nepřijde o dožínky ani letos, oslaví se v Kyjově

Každoroční Jihomoravské dožínky se tentokrát odehrají v Kyjově. Oslavy sklizně, které připomínají tradici zemědělství a řemesel, se pravidelně konají v některém z krajských měst. Letos by měly alespoň částečně nahradit zrušený kyjovský Slovácký rok.

Krajské dožínky, které mají v jihomoravském regionu dlouhou historii, bude Kyjov hostit v neděli 29. srpna. Tradiční akce zviditelní práci místních zemědělců a jejich produkty. „Kyjov je pro pořádání krajských dožínek ideálním místem. Těšíme se na ně a na všechny, kdo s námi chtějí oslavit tradiční zakončení žní,“ pozval návštěvníky do Kyjova náměstek hejtmana a starosta města František Lukl (STAN). 

Součástí dožínek bývá tradiční průvod, jarmark lidových řemesel a také trh. Dojde i na ocenění vybraných místních potravin. Přehlídku jihomoravských tradic, zemědělství a řemesel by neměla narušit ani nejistá situace související s koronavirem, konání akce totiž schválila krajská rada. Na dožínky se vyčlenil jeden milion korun. 

„Aktivity spojené s lokálními zemědělci a drobnými řemeslníky podporujeme dlouhodobě, stejně jako rozvoj venkova a cestovního ruchu,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL). Šňůra oslav jihomoravské sklizně se nepřerušila ani loni, kdy dožínky hostil Hodonín.

Náhrada za Slovácký rok

Srpnové kyjovské dožínky by mohly alespoň částečně nahradit tradiční Slovácký rok, který se tentokrát neuskuteční. Nejstarší národopisný festival v České republice má v Kyjově tradici od roku 1921, letošní sté výročí však Jihomoravané budou muset oželet. Akce se běžně účastní mnoho folklorních souborů a muzik z Kyjova i širokého okolí, součástí je ale také široká nabídka tradičních místních pochoutek a vín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jihomoravského kraje

Štítky dožínky, jižní morava, Kyjov, tradice, Jihomoravský kraj, řemeslo, František Lukl, Starostové a nezávislí, Jan Zámečník, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava nepřijde o dožínky ani letos, oslaví se v Kyjově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.