Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strom roku má své finalisty, jižní Moravu reprezentuje šmigule

Do finále dvacátého ročníku ankety Strom roku letos postoupilo dvanáct kandidátů, mezi nimiž je také reprezentant jižní Moravy. Porota vybírala celkem ze 77 návrhů. Držitelkou loňského titulu se stala jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku.

Do finále se letos dostala například lípa Kapucínka z jihočeské Zlaté Koruny, smrk ztepilý z brněnské Ramešovy ulice, platan javorolistý z pražského Smíchova nebo šmigule ze Sivic na jihu Moravy.

Všechny finálové stromy nyní čeká tradiční focení v rámci takzvané Stromojízdy. Letošní novinkou je rozšíření Stromojízdy o setkání s navrhovateli stromů, kterým byl udělen čestný titul Strom hrdina.

„Cílem ankety Strom roku je nejen upozornit na staré a významné stromy, ale také na ty, které ohrožuje lidská činnost či zdravotní stav. Tyto stromy potřebují nejen péči, ale i pozornost. V rámci letošního ročníku jsme se tedy rozhodli zařadit tyto stromy do Stromojízdy a zajistit jim publicitu, kterou si zaslouží," uvedla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Hlasovat o vítězi se bude online, začíná se 21. června na webových stránkách akce. O výsledcích ankety se pak veřejnost dozví 22. září v Brně. Zvolený strom získá odborné arboristické ošetření a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety o Evropský strom roku.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Strom roku

Štítky ČR, příroda, ocenění, Strom roku, Jihomoravský kraj, anketa, strom, okres Náchod, Machov, Nadace Partnerství, Morava, Zlatá Koruna, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strom roku má své finalisty, jižní Moravu reprezentuje šmigule  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.