Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Římě dostala oltář z brněnského Petrova

Kapli sv. Jana Nepomuckého v Papežské koleji Nepomucenum v Římě zdobí nový oltář, který dorazil z brněnské katedrály sv. Petra a Pavla. Obětní stůl vážící 1,7 tuny věnoval začátkem dubna do hlavního města Itálie brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Na Petrově se mezitím instaluje nový oltář včetně presbytáře – část kostela určená kněžím.

V papežské koleji, kde se tradičně připravují na kněžské povolání čeští studenti, doposud měli pouze dřevěný stůl, který navíc neměl pevné osazení. Nyní už je k dispozici oltář z hlavního chrámu moravské metropole, kde se nacházel od roku 1984. V témže roce se jej také posvětilo. Slavnostní inaugurace nového obětního stolu, jehož autorem je řezbář, sochař a restaurátor Jaroslav Vaněk, se uskutečnila v římské kapli dnes odpoledne při mši svaté.

Oltář z brněnské katedrály se stane symbolickým pojítkem mezi místní katolickou církví v České republice a papežskou kolejí v Římě, kterou během její dlouhé historie prošli seminaristé, kněží a budoucí biskupové, působící ve vlasti i v exilu. Za všechny bych mohl zmínit například brněnského emeritního pomocného biskupa Petra Esterku, který má velké zásluhy pro službu krajanů nejen v USA,“ uvedl rektor Papežské koleje Nepomucenum v Římě Michael Czerny, jenž je rodákem z Brna.

Nový oltář z Brna už stojí v Římě

Petrov vyhlíží nový 

Zatímco v Římě už svůj nový oltář mají, v moravské metropoli finišují s pracemi a instalací nového díla. Projekt oltáře chystalo Brněnské biskupství několik let. Před dvěma lety vybralo v soutěži návrh architektů Petra Todorova, Michala Říčného a Magdaleny Říčné. V novém objektu, jenž vynikne bronzovými prvky a mramorovou deskou až z Itálie, budou uloženy ostatky sv. Zdislavy, patronky rodin a zakladatelky klášterů a špitálů. Slavnostní vysvěcení se plánuje na 21. května, kdy nový oltář a vybavení posvětí biskup Vojtěch Cikrle. Celkem novinka vyšla na bezmála 2 miliony korun.

Cílem bylo sjednocení dominantních v současném presbytáři, tedy obětního stolu, ambonu (místo, odkud se čte bible), přenosné sedes (sedadlo pro celebranta), oltářních svícnů, svícnů pro paškál a procesního kříže,“ sdělil už dříve jeden z autorů návrhu Petr Todorov.

Nová podoba oltáře a presbytáře  

Ohodnoť článek

Foto Roman Czudek, Biskupství brněnské

Štítky Církev, Řím, Petrov, Brno, Oltář, Cirkle, Jan Nepomucký, Brněnský Petrov, stůl, Vojtěch Cikrle, Nepomucenum, Itálie, Jaroslav Vaněk, Katolická církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Římě dostala oltář z brněnského Petrova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.