Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Unikátní objev. Archeologové našli na Brněnsku historickou kapli s lidskými ostatky

Archeologové z Brna hlásí unikátní a málo vídaný objev. Při při zkoumání areálu kláštera Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku našli půdorys dosud neznámé kaple s ostatky pohřbeného muže. Podle výzkumníků by se mělo jednat o stavbu ze 14. století. 

V klášteře Brána Nebeská u Tišnova našli archeologové starou kapli. Tři roky trvající práce až nyní odhalily, že jde o modlitebnu s obdélným půdorysem a zakončenou nesymetrickým polygonem. Dlouhá je zhruba osm metrů a široká necelých šest metrů. 

Prostory pod úrovní terénu naznačují, že by se mohlo jednat o tzv. karner, tedy kapli s kostnicí v přízemí. „Podlaha se nám nedochovala. Pod jižní polovinou kaple se nacházely hlinité uloženiny, které obsahovaly keramiku ze 13. století,“ uvedl vedoucí výzkumu Pavel Staněk z Archaia Brno. Severní polovina byla podle něj zasypána sutí. 

Lidské kosti z pozdního středověku

Badatelé našli také ostatky pohřbeného člověka, které dokazují stáří nalezené budovy. „Karner byl ke kostelu přistavěn nejdříve v druhé polovině 13. století, nebo v průběhu 14. století. Mohl zaniknout relativně brzy, již v průběhu husitských válek či někdy v 15. století,“ řekl Staněk. Pohřbený ležel na zádech a na základě dokumentovaných hřebů se výzkumníci domnívají, že byl uložen v rakvi.

Hrob však nemusel souviset s kaplí, ale spíše s pohřby, které našli pracovníci na jižní straně kostela. Ty jsou z 15. a 16. století a souvisí s osidlováním, které se v blízkosti kláštera dělo od 15. století. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archaia Brno

Štítky Předklášteří, archeologové, Tišnov, kaple, ostatky, Brněnsko, klášter, Brno, Pavel Staněk, pozdní středověk, Husitské války, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní objev. Archeologové našli na Brněnsku historickou kapli s lidskými ostatky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.