Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci z Brna zjišťují, jak brambory zbavit plísní

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU) hledají recept, jak ekologicky chránit brambory proti houbám a bakteriím. Chtějí využít biopesticidy, konkrétně různé rostlinné silice a výluhy. Pěstování bramborových hlíz má v Česku dlouholetou tradici, v poslední době však produkce klesá.

V novém projektu budou jihomoravští vybírat nejvhodnější kombinace ekologických látek, aby ochránili brambory před onemocněním. Bramborové hlízy nejvíce napadají houby a bakterie, které škodí na kvalitě i vzhledu brambor. 

V první fázi budou vědci zkoumat kombinace v laboratoři. „Testy provedeme na vzorcích živné půdy v Petriho miskách, s různou koncentrací rostlinného pesticidu. Vyhodnotíme tak jejich účinnost na testované houby a bakterie, a na základě toho stanovíme nejnižší účinnou koncentraci," popsal vedoucí Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství MENDELU Radovan Pokorný.

Po testech v laboratoři bude následovat zkoumání účinných látek přímo na hlízách brambor například při sázení nebo skladování, aby ověřili, že budou biopesticidy fungovat v praxi. Zaměří se i na půdu. „Potřebujeme zjistit přítomnost hub a bakterií v hlízách bramboru a půdě, a zároveň stanovit jejich množství, abychom mohli říct, jak jsou použité metody ochrany brambor pomocí rostlinných silic a pěstitelských zásahů účinné," doplnil Pokorný. 

Nová metoda

„Jde o vzájemně se doplňující metody, které bez nežádoucích vedlejších ekologických a toxikologických vlivů dlouhodobě regulují populace škůdců. Záměrem je udržet jejich populace na tolerovatelné úrovni. Dá se říci, že je to ochrana rostlin na pomezí konvenční a ekologické metody," vysvětlil koordinátor projektu Martin Kmoch. Mezi českými zemědělci jsou zatím biopesticidy málo známé a používají je spíše jen ekologičtí pěstitelé. V některých zemích Evropy ale naopak činí podíl ekoprodukce a prodej biologických přípravků významnou a stále se rozvíjející oblast.  

Zájem o brambory klesá

V posledních letech plocha i produkce, zejména u konzumních brambor, klesá. Brambory jsou základní potravinou s celou řadou prospěšných látek a mají důležité místo ve výživě i v průmyslových oborech. Česko není soběstačné hlavně v produkci konzumních brambor a řady výrobků z nich. Nepříznivý vývoj je i ve spotřebě brambor na obyvatele. Zvyšují se požadavky spotřebitelů na úroveň balení a kvalitu hlíz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky brambory, mendelu, výzkum, brambor, Mendelova univerzita v Brně, hlíza, houby, Brno, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna zjišťují, jak brambory zbavit plísní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.