Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mendlovo náměstí získá novou kanalizaci, původní vodovody slouží přes sto let

Brno si našlo zhotovitele projektové dokumentace na opravu vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí, jež vyjde na bezmála za 44 milionů korun. Zpracování zajistí pro město firma Aquatis. Na stavbě pak bude mít soukromá společnost také autorský dozor, za což radnice zaplatí takřka milion korun.

Jde o první krok k budoucí dopravní i architektonické změně náměstí. Kvůli zlepšení odtokových poměrů v kanalizaci a zásobování pitnou vodou je zde nutné, už nyní provést rekonstrukci stávajících vodovodních a kanalizačních řadů,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Kanalizace na Mendlově náměstí pochází z roku 1893 a část z roku 1966. Původní vodovody pod náměstím jsou z let 1899 a 1936, novější pak z roků 1962 a 1967.

Projektová dokumentace, kterou má vybraná firma dodat do dvou měsíců od podpisu smlouvy, je nezbytná pro získání stavebního povolení. Oprava by měla začít ještě v letošním roce. Část prací bude třeba provést takzvanou bezvýkopovou technologií a část pak klasicky v otevřeném výkopu.

Vedení města zároveň plánuje do roku 2022 úpravu náměstí za dalších 42 milionů, která umožní bezbariérový pohyb po náměstí, i úpravu veřejného prostranství. V plánu je také zásadnější proměna náměstí, o její konkrétní podobě ale zatím město nerozhodlo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv drbna

Štítky Mendlovo náměstí, Brno, Vodovod, Rekonstrukce, Kanál, kanalizace, AQUATIS, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendlovo náměstí získá novou kanalizaci, původní vodovody slouží přes sto let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.