Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brnu patří komunikace u stadionu za Lužánkami, rozhodl soud

Roky táhnoucí se spor mezi Brnem a podnikatel Liborem Procházkou o území kolem lužáneckého stadionu dnes rozsekl městský soud v Brně, který dal za pravdu městu. Rozsudek zatím není pravomocný. Procházka se plánuje proti rozhodnutí odvolat.

Soud první instance dnes rozhodl o tom, že komunikace v okolí stadionu za Lužánkami nepatří podnikateli Liboru Procházkovi a jeho společnosti Czechcity, ale městu. Magistrát podal žalobu v roce 2019.

„Ve výsledku město ušetří peníze, odpadnou nečekané komplikace pro občany, kteří byli v minulosti zaskočeni vybíráním parkovného u vjezdu do areálu Bobycentra i na parkovišti u hokejových hal,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Kromě toho po ukončení sporů budou moci modernizovat ulici Drobného a Sportovní. 

Procházka se odvolá 

Podnikatel Libor Procházka novinářům po rozsudku řekl, že karma je jen jedna a že paní soudkyni se z tohoto rozhodnutí určitě nebude dobře spát. Procházkův advokát Vítězslav Jíra řekl, že proti rozsudku podají odvolání. Podle ČTK je Jíra překvapený, že soud přijal argumentaci, která je podle něj v rozporu s právními názory Nejvyššího soudu. 

Fotbalový stadion za Lužánkami

Symbolem sporů se stal fotbalový stadion za Lužánkami, jehož zásadní rekonstrukci zablokovaly nejasnosti o vlastnictví sousedních ploch. O rekonstrukci stadionu usilovala zvláště minulá koalice v čele s exprimátorem Petrem Vokřálem (ANO). Radnice tehdy navrhovala, že majetek s podnikatelm snění za budovy v centru Brna, což by otevřelo cestu k výstavbě. S dohody ale sešlo a vidina nového fotbalového stadionu na další roky padla.

Současné vedení města usiluje i s ohledem na nevyjasněné majetkoprávní rozpory spíše o modernizaci areálu, než o výstavbu nového stadionu. „V posledních letech zde probíhaly sportovní tréninky a utkání, festivaly, koncerty či divadelní představení, oblíbili si ho také filmaři,“ připomněl radní pro kulturu Marek Fišer (Pirát). Město navíc plánuje zmoderniznovat travnaté plochy a vybudovat studnu. Vznikne nové tréninkové centrum pro mladé sportovce se čtyřmi multifunkčními hřišti. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Markéta Vaňková

Štítky stadion za lužánkami, soud, spor, komunikace, městský soud, Brno, Lužánky, Libor Procházka, fotbalový stadion, ODS, Markéta Vaňková, ANO 2011, Česká pirátská strana, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu patří komunikace u stadionu za Lužánkami, rozhodl soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.