Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vědci z Brna ukážou Mongolům, jak se postarat o lesy

Lesníci z brněnské Mendelovy univerzity míří do Mongolska, kde pomůžu místním lidem se správou a údržbou lesů, které dlouhodobě ničí požáry či nelegální těžba. Odborníci pojedou zejména do okolo mongolského hlavního města Ulánbátaru. Projekt vyjde na bezmála 20 milionů.

Do nového evropského projektu pod vedením Mendelovy univerzit se zapojí celkem jedenáct vysokých škol z celého světa. Brněnští experti mongolské lesy dobře znají, působí tam od roku 2009. Mongoly učí například principy udržitelného lesního hospodářství nebo udržení permafrostu (trvale zmrzlá půda) a vody v krajině.

Obnova a ochrana lesů

„V projektu budeme odpovědní za praktické případy hospodářských opatření, jako je obnova lesních porostů, zalesnění, výchovných a ochranných postupů na šesti vybraných pilotních územích v provinciích Selenge a Khentii,“ uvedl Antonín Kusbach z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity. Kromě toho zajistí také výzkumné a vzdělávací aktivity. Moravští vědci uskutečňují na tamních plochách už jedenáctým rokem výzkumy, při nichž měří například vlhkost půdy nebo sledují vliv pastvy na stav lesa a vegetace. 

Udržení vody v krajině 

Na většině mongolského území jsou kvůli extrémním klimatickým podmínkám stepi a pouště. Přestože rozloha tamějších lesů odpovídá ploše lesů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dohromady, musí vědci cílit k udržení vody v krajině. 

„Všechna voda odtéká v tocích pryč ze země nebo se rychle ztrácí intenzívním výparem. Mongolské lesy mají zásadní a přímý vliv na dostupnost a kvalitu vody, zabraňuji erozi, degradaci permafrostu a poskytují řadu dalších ekosystémových služeb,“ dodal Kusbach. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky lesníci, Mongolsko, lesy, mendelu, les, Mendelova univerzita v Brně, projekt, Brno, Ulánbátar, Polsko, Česko, Maďarsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna ukážou Mongolům, jak se postarat o lesy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.