Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vzácná orlice narazila do drátů vysokého napětí, starají se o ni v Rajhradě

Záchranná stanice v Rajhradě na Brněnsku se stará o skoro rok starou samici orla královského. Na Moravu přiletěla z Maďarska, u Vlasatic na Brněnsku ale narazila do drátů vysokého napětí. Veterinář jí musel amputovat křídlo. V tiskové zprávě to dnes uvedl Český svaz ochránců přírody. Na péči o orlici lze přispět ve sbírce.

 „Jedná se o samici orla královského v dobré kondici. Byla kroužkována jako mládě na hnízdě 14. 6. 2020 v maďarském městě Mesökövesd. V hnízdě měla jednoho sourozence," uvedl Jaroslav Sedláček z rajhradské záchranné stanice.

Orlice vzdušnou čarou z Maďarska do Vlasatic urazila vzdálenost 325 kilometrů. „Nárazem do nadzemního vedení velmi vysokého napětí si způsobila otevřenou zlomeninu levého křídla. Křídlo se již nedalo zachránit, a proto následující den podstoupila chirurgický zákrok a prakticky celá končetina jí byla amputována," uvedl Sedláček.

Po operaci orlice podle něj prospala zbytek dne, následující den už byla aktivní. Několik dnů ale zůstala v ošetřovacím boxu a ošetřovatelé ji krmili násilím. Opakovaně totiž odmítala přijímat potravu sama. To se změnilo minulý týden, kdy ji umístili ven a potravu začala přijímat sama.

Orlice měla podle ochránců štěstí v neštěstí, že si jí včas všimli lidé a obratem záchrannou stanici zavolali. Do přírody se sice už nevrátí, ale může dožít právě v záchranné stanici v Rajhradě. Lidé mohou přispět na péči o ni i na další činnost záchranné stanice ve sbírce Zvíře v nouzi 33 55 33 22/0800 s variabilním symbolem 124.

Orel královský patří k nejvzácnějším orlům vyskytujícím se na území ČR. Hnízdí pouze na jihu Moravy, a to ne více než dest párů. Je natolik vzácný, že není uveden ani v českém seznamu zvláště chráněných druhů, protože v době, kdy se tento seznam tvořil, se v Česku vůbec nevyskytoval. Ohrožen je především chemizací zemědělství, nevhodným lesnickým hospodařením, nebezpečnými elektrorozvody a také pytláctvím.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky ČR, příroda, Brněnsko, vysoké napětí, Rajhrad, Maďarsko, Morava, Vlasatice, Český svaz ochránců přírody, Jára Sedláček, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácná orlice narazila do drátů vysokého napětí, starají se o ni v Rajhradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.