Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nájemné v Brně i v prvním čtvrtletí letošního roku klesalo

Ceny nájemního bydlení se v letošním prvním čtvrtletí v Brně meziročně klesaly o stokoruny, jedinou výjimkou byly třípokojové byty, v nichž se nájemné zvýšilo. Podle údajů společnosti UlovDomov, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce zabývá pronajímáním bytů a ceny nájemného dlouhodobě sleduje, kleslo průměrné nájemné ve většině dispozic o 400 až 500 korun měsíčně, u třípokojových bytů se naopak o 450 korun zvýšilo.

Zatímco kupní ceny brněnských bytů covidová omezení nijak nesrazila a jsme svědky jejich pokračujícího růstu, z pohledu dostupnosti nájemního bydlení je Brno přívětivějším místem, než tomu bylo před rokem. Aktuálně si lze vybírat, a to především z nabídky bytů menší rozlohy,“ uvedl jednatel firmy Martin Březina.

V meziročním srovnání prvního čtvrtletí nejméně kleslo nájemné u bytů 2+kk, které se snížilo o 400 korun, u dispozic 2+1, 1+1, 1+kk a 3+1 kleslo o 500 korun, pouze u bytů 3+kk se průměrně zvýšilo o 450 korun.

Nájemné u dvoupokojových bytů, tedy 2+1 a 2+kk a také u bytů dispozice 1+1 je podle UlovDomov na úrovni průměru za rok 2019, byty 1+kk se pronajímají v průměru o 490 korun levněji, byty 3+1 o 500 korun dráž a byty 3+kk o 450 korun dráž, než byl průměr roku 2019.

Množství nabízených bytů k pronájmu se ve srovnání s posledním kvartálem roku 2020 zvýšilo o 20 procent. Nejvíce nabídek se týkalo bytů 1+1 převážně v širším centru města. Právě bytů této dispozice spolu s byty 1+kk přibylo v nabídce od konce roku 2020 nejvíce. Procentuálně se nabídka 1+1 zvýšila o 40 procent, bytů 1+kk v inzerci přibylo o 16 procent.

Zdá se, že majitelé pouští na trh malé byty ve snaze pronajmout je dlouhodobě. Jde o byty, které byly svou rozlohou původně vhodné pro krátkodobý pronájem turistům či dojíždějícím za prací. Dříve si takové byty pronajímali i studenti, kteří chtěli bydlet samostatně nebo třeba ve dvou, ale během distanční výuky si byt ve městě vydržovat nechtějí,“ konstatoval Březina.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay

Štítky Bydlení, Brno, Nájmy, Ceny, Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemné v Brně i v prvním čtvrtletí letošního roku klesalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.