Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Unikátní pokus v Brně ukázal, odkud jde v noci nejvíc světla

Během minulého víkendu se noční Brno na chvíli ponořilo do tmy. Nad zhasnutými ulicemi pak kroužilo letadlo a pořizovalo letecké snímky města. Odborníci z Vysokého učení technického v Brně (VUT) už přišli s prvními výsledky pokusu.

Cílem akce bylo zjistit informace o množství světelného smogu, který je častým problémem velkých měst. První výsledky ukázaly, že se veřejné osvětlení podílí na tvorbě světelného znečištění, větší účast na něm ale mají soukromé objekty a areály. Ke snížení množství smogu by tak mohla pomoci regulace využívání světlených prvků.

„Zhasnutím veřejného osvětlení se jas snížil asi o čtyřicet pět procent. Není to moc, ale musíme uvážit i to, že veřejné osvětlení se reguluje a v nočních hodinách již nebylo na sto procent večerního maxima. Ukázalo se, že úroveň nočního světla více ovlivňují subjekty mimo správu města Brna," popsal Petr Baxant z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Výhled na Brno před a po zhasnutí veřejného osvětlení

Aby byl výzkum co nejpřesnější, využíval se při něm i jasový analyzátor, který dokáže odečíst jas Měsíce. „Sobotní pokus byl opravdu unikátní. Byli jsme připraveni a zvládli jsme to. Odstartujeme díky tomu další etapu výzkumu,“ dodal Baxant. V dalším měření se chtějí vědci zaměřit na to, které soukromé brněnské areály jsou nejjasnější.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Prokopius

Štítky osvětlení, smog, světelný, tma, výzkum, Brno, Vysoké učení technické v Brně, veřejné osvětlení, Petr Baxant, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní pokus v Brně ukázal, odkud jde v noci nejvíc světla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.