Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na brněnský Zelný trh se vrátili trhovci, nabízejí bylinky nebo květiny

Brněnský Zelný trh letos poprvé ožil. Na historickou plochu náměstí se vzhledem k uvolnění vládních opatření vrátilo prvních osm trhovců i zákazníci. Prodejci nabízejí sazenice čerstvých bylinek nebo květiny do truhlíků. Na některých stáncích se objevuje také kořenová zelenina nebo brambory.

Nedočkavě vyhlížela například odložený start prodejní sezony paní Klimešová z Vojkovic na Brněnsku. „Tři měsíce jsem čekala a bála se, jestli vůbec otevřeme. Sazenice jsou už totiž vyrostlé a je potřeba rostliny co nejdříve zasadit do země. Zákazníci zájem mají. Každý rok je to podobné. Jakmile otevřeme, lidi chodí,“ popsala trhovkyně. 

Opožděný start

Trhovci se objevují na brněnském náměstí většinou už v březnu. Letos si kvůli vládním restrikcím museli na start prodeje o zhruba měsíc počkat. Naštěstí byla podle obchodníků letos chladnější zima, takže omezený stánkový prodej trhovce se sazenicemi tolik nezasáhl. Někteří tvrdí, že zahájení sezony bylo doslova za minutu dvanáct. 

Trhy se konají za přísných hygienických podmínek, mezi které patří například povinné nošení ochrany dýchacích cest. Lidé i stánkaři musí dodržovat povinné rozestupy. Nedílnou výbavou je také dezinfekce. Na pravidla dohlíží správci trhu.

Přibudou další

V současné době je na ploše o rozloze okolo 4,5 tisíce metrů čtverečních osm trhovců. V následujících dnech se počet obchodníků ještě zvýší. „Tento týden prodejců ještě přibude, mělo by jich být 14. Kdy se zapojí, bude záležet hlavně na počasí,“ řekla Drbně mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová

Další obchodníci přibudou za necelý měsíc, kdy se na pultech pěstitelů a zemědělců objeví venkovní sazenice či řezané květiny. Hlavní část sezony pak vypukne v červnu a červenci. Celkem se letos může objevit na Zelňáku až 58 prodejců, kteří podle aktuálních opatření nesmí prodávat zboží k přímé konzumace. 

Odpustí poplatek

Městské části Brno-střed chce zároveň ulehčit stánkařům začátek prodeje, a proto chystá zrušit na duben a květen poplatek za služby. Ten činí 15 korun za metr čtvereční prodejní plochy. Podobný krok udělalo už v minulosti. Loni jej neplatili trhovci od července do listopadu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Prodej, Trhy, Brno, Zelný trh, Zemdělství, Zelný trh (Brno), Vojkovice, Brněnsko, Brno-střed, bylinky, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnský Zelný trh se vrátili trhovci, nabízejí bylinky nebo květiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.