Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedinečný nález. Archeologové odkryli hospodu z počátku osmnáctého století

Velké překvapení čekalo archeology, kteří začali zkoumat pozemek určený pro stavbu rodinných domů v Tvarožné na Brněnsku. Na místě odhalili pozůstatky dvou kamenných a cihelných staveb z raného novověku.

Ukázalo se, že unikátní nález nemůže být nic jiného než zbytky bývalé zájezdní hospody zvané "Gerňa". Tu nechal vystavět hrabě Jan Kryštof z Freyenfelsu před rokem 1715. Hospoda stávala u formanské a poštovní cesty vedoucí z Brna do Olomouce, kterou v druhé polovině osmnáctého století nahradila nová "Císařská cesta". 

„Nález krejcaru města Kostnice z let 1657-1705 může být důkazem čirého nadregionálního ruchu, který probíhal na olomoucké cestě v době moravského baroka," vysvětlil archeolog Petr Kos z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Společně se základy budov objevili archologové ještě pozůstatky dvou úvozových cest. Hospodářsko-obytné křídlo objektu odhalilo zaniklý sklep a dvě hlubší obilní jámy, nalezená keramika, tabulky čirého skla a část obložení kamen zase odkazují na vybavení bývalé hodovní síně.

Výzkumníci mají díky březnovému nálezu jasno o původní podobě stavby. „Základem konstrukce objektu byla ložná a jádrová vápenná malta, do níž byly vrstveny pálené cihly a lomové kameny tvořené místní karbonskou drobou a slepencem. Jak dokládají pozůstatky na vápno chudých maltovin, byly rovněž některé cihelné konstrukce stavěny pouze na jílovitou hlínu," vysvětlil Kos

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ÚAPP BRNO

Štítky archeolog, hospoda, nález, archeologie, výzkum, Tvarožná, Brněnsko, Brno, Olomouc, Kostnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečný nález. Archeologové odkryli hospodu z počátku osmnáctého století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.