Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úspěch brněnských mykologů. Našli nový druh muchomůrky

Mykologové z Brna slaví velký objev. Našli a také pojmenovali nový druh muchomůrky, která dostala jméno Amanita vladimirii podle známého mykologa Botanického oddělení Moravského zemského muzea (MZM) Vladimíra Antonína.

Podobný objev je v České republice mimořádně vzácný, jelikož zdejší krajina je z hlediska hub velmi dobře zmapována. O to větší překvapení pro vědce bylo, když narazili v Beskydech a v pohoří Javorníky na neobvyklý druh. Houbu našel Antonín společně se svým kolegou Jandou. Jméno dostala až na základě analýz a moderních metod. Výzkum vedla mykoložka MZM Hana Ševčíková spolu se dvěma francouzskými mykology, Pierre-Arthur Moreau a Jean-Michel Hanss.

Na základě dobře zdokumentovaných sběrů kolegů a také díky vlastnímu nálezu v oblasti Vsetínských vrchů a dalšího sběru z Francie se nám podařilo zjistit, že se jedná o nový druh,“ sdělila Ševčíková.

Úspěchu brněnských houbařů si všimli také v prestižním časopise Phytotaxa. Podle mykologů by lidé neměli houbu sbírat, jelikož je vzácná. Informaci o tom, jestli je jedlá, nebo jedovatá, odborníci nesdělili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MZM,

Štítky Muzeum, Brno, Houba, Mykologie, Moravské zemské muzeum, Hana Ševčíková, Česko, Francie, Beskydy, Javorník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch brněnských mykologů. Našli nový druh muchomůrky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.