Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jihu Moravy zemřelo v únoru o 17 procent lidí víc než obvykle

Letos v únoru zemřelo na jihu Moravy 1251 lidí, což je o 17 procent více než pětiletý průměr z let 2015 až 2019. Tento nárůst je ale nižší než letos v lednu, kdy v kraji zemřelo o 40 procent více lidí, než je je průměr pro tento měsíc. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo brněnské pracoviště Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Důvody nárůstu úmrtnosti statistici neuvádějí. V lednu v kraji zemřelo 1760 lidí, což bylo pouze o 95 méně než maximum z loňského listopadu. Nárůst oproti pětiletému průměru byl 40,4 procenta. Od ledna mají počty úmrtí podle ČSÚ klesající trend, což pokračovalo i v únoru, na konci měsíce ale počet úmrtí znovu vzrostl.

„V prvním únorovém kalendářním týdnu činil denní průměr zemřelých v kraji 48, ve druhém 43 a ve třetím týdnu 40 zemřelých. Ve čtvrtém únorovém týdnu však znovu denně zemřelo v průměru 48 osob. V únoru byl nejvyšší počet zemřelých zaznamenán 27. února, a to 61," uvedl Karel Adam z brněnského pracoviště ČSÚ.

Únorový počet zemřelých byl oproti průměru let 2015 až 2019 vyšší ve všech krajích. Nejnižší nárůst únorové úmrtnosti byl zaznamenán v Kraji Vysočina a ve Zlínském kraji, kde počet úmrtí stoupl o jedno a o čtyři procenta, naopak nevyšší nárůst byl v Karlovarském kraji, a to o 168 procent.

Druhý nejvýraznější nárůst počtu zemřelých po Karlovarském kraji zaznamenal ČSÚ v Královéhradeckém kraji. Počet mrtvých v únoru tam překonal pětiletý průměr o 90 procent. Právě Karlovarský a Královéhradecký kraj patřily v předchozích měsících k nejzasaženějším epidemií covidu-19. Okresy Cheb a Sokolov Karlovarském kraji a Trutnov v Královéhradeckém kraji vláda dokonce v polovině února kvůli rychlému šíření nákazy a zahlcení nemocnic uzavřela.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo na jihu Moravy od počátku pandemie v souvislosti s koronavirem přes 3000 lidí, v celém Česku od počátku pandemie zemřelo přes 27.000 lidí. V počtu úmrtí lidí s covidem-19 je zatím od začátku epidemie loni v březnu nejtragičtější podle údajů ministerstva zdravotnictví letošní březen s 5890 mrtvými. Česko patří počty zemřelých s covidem-19 k nejhorším na světě.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, demografie, koronavirus, úmrtí, únor, Jihomoravský, ČSÚ, Český statistický úřad, Morava, COVID-19, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Karel Adam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy zemřelo v únoru o 17 procent lidí víc než obvykle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.