Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané dostanou hnědé popelnice, naplní je zbytky z kuchyně

V brněnských ulicích se od příštího týdne nově objeví hnědé popelnice, do nichž mají lidé možnost naházet bioodpad. Jedná se například o potraviny rostlinného původu, jako jsou zbytky zeleniny, pecky od ovoce, čajové sáčky nebo lógr z kávy. Město tím chce podpořit vyšší podíl tříděného odpadu.

Hnědé biopopelnice najdou Brňané u svých kontejnerů nebo na vybraných stanovištích, které bude k dispozici stránkách společnosti SAKO. Každá městská část si zvolila, kolik odpadových nádob potřebuje. Celkem rozveze se po Brně tisíc popelnic o objemu 240 litrů a 35 velkoobjemových kontejnerů o objemu 15 tisíc litrů. Město na nákup získalo dotaci a chce systematicky sbírat biologicky rozložitelný rostlinný odpad. 

Množství bioodpadu každým rokem roste. Jen na našich sběrných střediscích se jich za loňský rok shromáždilo více než 3,5 tisíce tun, což je nárůst o třetinu za posledních pět let. Proto je nutné, aby město přistupovalo ke sběru bioodpadu více systematicky než dosud,“ uvedl Filip Leder (KDU-ČSL), předseda představenstva SAKO Brno a místostarosta části Žabovřesky. 

Sběr biologicky rozložitelného odpadu se dosud v moravské metropoli uskutečňoval více způsoby. „Mobilním sběrem velkoobjemovými kontejnery, kdy například v roce 2019 bylo takto svezeno 168 tun odpadu, sběrem bioodpadů na sběrných střediscích, domácím kompostováním a pilotním projektem sběru bioodpadu v domech Masarykovy čtvrti (cca 20 tun měsíčně během vegetační sezóny),“ popsal mluvčí SAKO Michal Kačírek. 

Ne zahradní odpad

Podle odpadové firmy nebudou hnědě zbarvené popelnice sloužit primárně pro sběr zahradního odpadu, pro nějž jsou v Brně k dispozici sběrná střediska či sběrové víkendy v době vegetačního období, kdy bioodpad ze zahrad lze ukládat do přistavených velkoobjemových kontejnerů.

Pro majitele kompostérů zůstává domácí kompostování stále tím nejlepším způsobem, jak nakládat s vlastním bioodpadem, domácí kompostování a zapravování vzniklého kompostu přímo do půdy. Je to maximálně ekologické, odpadají náklady na dopravu odpadu a kompost obohacuje půdu přímo v lokaci vzniku bioodpadu,“ sdělil Leder.

Co do bio popelnic patří? Především kuchyňský bioodpad – zbytky potravin rostlinného původu, slupky a zbytky zeleniny a ovoce, jádřince, pecky, ale i čajové sáčky, kávový odpad.                                                              
Do bio popelnice nepatří: živočišné zbytky jako např. maso, oleje, tuky kosti, mléčné výrobky, stavební odpad, kamení, textil, cigarety, popel a samozřejmě komodity jako plasty, kovy, sklo a směsný komunální odpad.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO BRNO

Štítky popelnice, Třídění, Biodpad, Brno, biologicky rozložitelný odpad, odpad, Filip Leder, SAKO, KDU-ČSL, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané dostanou hnědé popelnice, naplní je zbytky z kuchyně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.