Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejsme Češi, burcují před sčítáním lidu moravisté i markrabě Jošt

O víkendu vypukne sčítání lidu. Jednou z otázek, kterou letošní sběr dat nabízí, je, kolik lidí se přihlásí k moravské národnosti. Patrioti například v Brně spustili velkou informační kampaň a do svátečního se dnes oblékl také moravský markrabě Jošt, jehož štít zdobí moravská orlice.

Cílem informačních akcí je především připomenout lidem, že Morava byla historicky jednou ze zemí Koruny české a dodnes má pro Českou republiku velký význam. Právě sčítání lidu vidí moravisté jako velkou příležitost, jak dát o sobě vědět a vyzývají proto zájemce, aby se přihlásili k moravské národnosti. 

Podle údajů statistického úřadu se za Moravany považovalo v roce 1991 více než 1,3 milionů lidí, o deset let později při dalším sčítání už to bylo jen něco málo přes půl milionu. Nejvíce se hlásí k moravské příslušnosti muži a ženy z Jihomoravského kraje.

Dříve byla státní příslušnost československá, ale slovenský obyvatel Žiliny by nikdy neřekl, že je Čechem. Proč by měl dnes moravský obyvatel Otrokovic u sčítání lidu napsat, že je Čech, když žije uprostřed země a na břehu řeky, která se jaksi nejmenuje Čechava.  Moravskou národnost bychom měli uvést z úcty k našim předkům a tisícileté historii naší Moravské země,“ vysvětluje hlavní organizátor kampaně Nejsu Čech Pavel Trčala, podle nějž by Moravané a Češi měli být rovnocennými partnery v tomto státě.

Jede v tom Jošt i Mercedes

Mezi příznivce, kteří se otevřené přihlásili k moravské národnosti, patří například bývalý ředitel brněnského rozhlasu Jaromír Ostrý, fotbalista Petr Švancara a mnozí další. K akci se tematicky připojila také brněnská radnice, která oblékla moravského markraběte Jošta stojícího na Moravském náměstí do svátečních barev. Sochu panovníka zdobí štít s moravským znakem, s čímž souhlasil i autor díla Jaroslav Róna.  

Já sám se k této národnosti hlásím zcela přirozeně a hrdě, dokonce jsem ji měl uvedenou i na školních vysvědčeních. Považuji za nutné podpořit myšlenku moravské národnosti, a to zásadně ve smyslu patriotismu, nikoliv separatismu,“ popisuje radní pro oblast kultury Marek Fišer (Piráti).

Pozor na vyplňování

Podle moravistů by si lidé měli letos dát při sčítání pozor na vyplňování formuláře. Údaj o národnosti je totiž nepovinný, a tak je nutné jej ručně doplnit do prázdného řádku. 

Letos se sčítání uskuteční primárně online. Od soboty 27. března můžou lidé vyplňovat elektronický formulář a od poloviny dubna obdrží případně tištěnou verzi. K přihlášení k online verzi stačí zadat platné číslo osobního dokladu (občanský průkaz či cestovní pas) a datum narození.

„Při přípravě jsme maximálně využili existující registry státních úřadů a ve sčítání se ptáme pouze na to, co nelze zjistit jinak. Způsob sčítání jsme upravili tak, aby bylo i přes aktuální pandemii maximálně bezpečné,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Iniciátor kampaně Nejsu Čech Pavel Trčala

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Morava, Brno, sčítání lidu, Hnutí, Jošt Moravský, Pavel Trčala, Česko, Země Koruny české, Mercedes-Benz, Jaroslav Róna, Petr Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novotný

re Josef Járos: Morava nikdy nebyla částí českého království, vy křupane.

Čtvrtek, 1. dubna 2021, 11:14Odpovědět

Mojmír Herzlik

Národnost je blbost, to je vynález 20. století. Za Rakouska se na něco takového nikdo neptal, zjišťovala se pouze "obcovací řeč", t.j. jazyk, kterým se člověk běžně domlouvá. Takže v roce 1910 při sčítání lidu se ve Vídni k české obcovací řeči přihlásilo 125 tisíc lidí a ve Vídni žilo asi 250 tisíc lidí původem ze zemí koruny české. Když se někdo blbě ptá, blbě odpovím, že su Moravák, ale běžně se domlouvám česky.

Sobota, 27. března 2021, 23:41Odpovědět

Ivo Vermousek

Moji rodiče, byli oba z Vizovic, uu Valach, nejsu, jejich rodiče se přistěhovali z jiných částí ČSR. Já se narodil v Brně. Su Moravák ? Nejsu geneticky jsem pobalťan.

Sobota, 27. března 2021, 16:41Odpovědět

Luděk Matouš

Tak se nesčítejte odtrhněte se a nezbude z vás vubec nic -pomlátí se sever proti jihu

Sobota, 27. března 2021, 16:15Odpovědět

Roman Iška

Jsem moravský Slovák. Budu se tedy hlásit k národnosti moravské. Nejsem Čech a nikdy nebudu. Neříkám to ve zlem, jen mám trochu jinou historii. To ovšem neznamená že nemám rád svou vlast, Českou republiku. Byť tu první vlast, které jsem přísahal věrnost na vojně, mi ukradli politici. Češi patrně chápou, cechačci jsou mi ukradeni.

Sobota, 27. března 2021, 15:03Odpovědět

Petr Nový

Prý „moravisté" :-D... To pak jistě půjde v obdobném smyslu používat i termín „čechisté" :-D :-D

Sobota, 27. března 2021, 14:35Odpovědět

Lukáš Pernica

Mě by teda spíš zajímalo, jak to budou řešit ti, kteří se narodili v Gottwaldově. Budou psát Zlín, i když mají v rodném listě uvedeno jako místo narození Gottwaldov? Jak je tohle ošetřený? Pokud je zapsán v RL Gottwaldov a do formuláře napíšu Zlín, tak se to dá považovat za uvedení nepravdivé informace, protože v RL je zapsán Gottwaldov. A pokud napíšu do formuláře jako místo narození Gottwaldov, nebudu popotahován za to, že jsem uvedl jako místo narození město, které se tak už nejmenuje a tudíž opět nepravdinou informaci?

Sobota, 27. března 2021, 14:28Odpovědět

Daniel Hrubý

No to je řečí o původu a tak... Status quo. Můžeme se hrdě hlasit i tatarům. Ale pokud jste se narodili na území, které je dnes Česká republika, pokud máte v občance národnost Česká... Recese nebo imbecilita? Ale proč ne? Dal bych jim bych možnost nehlásit se k ČR. Odebrat občanství, nárok na zdravotní péči, důchod atd. Byl bych velkorysý. :) A co jít ještě dál a přejít na kmenové společenství?

Sobota, 27. března 2021, 13:19Odpovědět

Kamil Urbanec

Pokud pan Trčala mluví portugalsky a ve škole neměl češtinu alebrž portugalštinu jako rodnou řeč zajisté není Čech,ale Portugalec. Vo tom žádná. Má tedy pravdu,když se brání že není Čech. T.G.M měl matku,která hovořila německy,otec byl oficielně Slovák a narodil se na jihovýchodní Moravě.Ve škole se učilo německy i česky. Přesto T.G.M neměl problém s tím kdo je.

Sobota, 27. března 2021, 13:02Odpovědět

Ladislav Osvald

"Letos se sčítání uskuteční primárně online. Od soboty 27. března můžou lidé vyplňovat elektronický formulář " - Zlatý voči...

Sobota, 27. března 2021, 10:37Odpovědět

Věra Halátová

Země Moravskoslezská, jako samosprávný celek Československa, byla zrušena dnem 24.12.1948. - Poznámka k příspěvku Josefa Járose - tedy Země Moravskoslezká byla zrušena komunisty. Pokus o obnovení Země Moravskoslezské byl v roce 1968. Sčítání 21 jsem už vyplnila a hlásím s k národnosti MORAVSKÉ. Nemohu mít českou národnost, když všichni moji předkové se narodili a žili na Moravě. Otcova rodina je z moravského Slovácka, matčina rodina z vinařské jižní Moravy pod Brnem. Při minulém sčítání lidu jsem také uvedla národnost moravská.

Sobota, 27. března 2021, 08:49Odpovědět

Martin Vašek

Nejsem Čech ani Moravan,jsem Valach.My jsme Valaši jedna rodina.

Sobota, 27. března 2021, 07:01Odpovědět

Josef Járos

Trčala je pitomec na 2.Už Jiřík z Poděbrad a předtím Karel IV měli ideu jednotná Evropa.Svatopluk před smrtí varoval své syny ,,demonstrací lískovými pruty,,Trčala tu tyto věci rozumných lidí popírá.Německo bylo kdysi zemí malých států a nejednotné.Dnes jako spolková země tvoří základ EU.O tom, že je to dobře žádná.Jen Trčala a staří komouši jen chtěli zakládat novou Velkou Moravu.Oslové. Morava byla a bude vždy součást slavného Českého království,patřícího ke špičce Evropy. A v době Karla IV byla jeho srdcem. Toto vše by Trčala chtěl zahodit pro svou pitomost.Trčala si pobúchaný či co pazúre opitý.

Sobota, 27. března 2021, 06:07Odpovědět

Tom Zeman

To je hrozná kravina tohleto. Češi, Moravané, Slezané atd., jsme snad jeden národ. Tohle dělení na jednotlivé kmeny patří do starověku a ne do 21. století. Ano máte tisíciletou historii stejně jako my, tak nechme historii historií a přestaňme se zbytečným rozdělováním naší společnosti.

Pátek, 26. března 2021, 23:30Odpovědět

Nejsme Češi, burcují před sčítáním lidu moravisté i markrabě Jošt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.