Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ke sdíleným koloběžkám se v Brně přidá i Bolt

Kromě černozelených koloběžek značky Lime a modrých Yoyoway mohou lidé nově využít žluté společnosti re.volt a zelené od Boltu. Estonská firma bude mimo koloběžky nabízet i sdílená elektrokola a dovážku jídla pod názvem BoltFood. V následujících týdnech se po Brně rozšíří na šest stovek koloběžek.

Brno se stává čtvrtým městem v ČR, kde si lidé budou moci půjčit sdílenou elektrokoloběžku od estonské firmy Bolt. Po firmách Lime, Yoyoway a re.volt je Bolt také čtvrtou firmou, která v bude v Brně koloběžky provozovat. Od 24. března se po městě rozmístí jak koloběžky, tak i elektrokola a ve stejný den si lidé budou moci objednat i z dovážkové služby BoltFood. Objednávat si bude možné od 9 do 23 hodin v okruhu 8 km od restaurace nebo obchodu. 

Firma vybírala umístění koloběžek společně s Magistrátem města Brna, vhodných jim přišlo na 140 míst po Brně. Podle poptávky by se měl počet koloběžek navyšovat. K vypůjčení bude k dispozici aplikace na Google Play i App Store, Brňáci už ji znají díky odvozu autem. 

Koloběžka poradí cestu v češtině, slovenštině a angličtině

Uživatel ji přepne na vyhledávání kol a koloběžek, a jejím prostřednictvím naskenuje QR kód umístěný na stroji. Před zahájením první jízdy se mu zobrazí zásady bezpečného pohybu v městském provozu a také pokyny ke správnému parkování koloběžek. Některé z těchto informací koloběžky jezdci předají v hlasové formě, což dále zvyšuje bezpečnost jejich provozu. Například omezení rychlosti jízdy v určitých ulicích si tak jezdec nemusí zjišťovat na telefonu, ale dozví se za jízdy přímo od koloběžky. Stroje nasazené v Brně hovoří česky, slovensky a anglicky v závislosti na nastavení aplikace.

Platba za půjčení stroje je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.  Za prvních 5 minut jízdy na elektrokole zaplatí zákazník 5 Kč za minutu, poté se minutová sazba sníží na 4 Kč. Sazba za využití koloběžky se počítá stejně, jen činí o korunu méně, tedy 4 respektive 3 Kč. Po skončení jízdy je nutné kolo i koloběžku odstavit na k tomu určeném místě vyznačeném v aplikaci, jinak jezdec dostane pokutu ve výši 750 Kč.

Sdílená elektrokola a elektrické koloběžky jsou důležitým prvkem městské dopravy budoucnosti. Jsou rychlé, stačí si stroj vypůjčit a za pár minut jste třeba ze Zelňáku na Kraví hoře, i v dopravní špičce. A ani se při tom nezapotíte. Jejich provoz je navíc vysoce ekologický, protože nejenže nečoudí, ale především jsou naše koloběžky vyrobeny a provozovány s cílem, být klimaticky neutrální,“ vysvětluje Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku.

Jsme rádi, že Bolt rozšiřuje nabídku ekologicky šetrné mikromobility v našem městě. Zejména elektrokola si bezpochyby najdou své příznivce a poskytnou lidem více možností pro pohyb po městě. Představují zajímavou alternativu ke koloběžkám a klasickým kolům. A velmi oceňujeme vstřícnost firmy, která sama nabídla smysluplné modely regulace provozu svých strojů, především právě koloběžek. Stroje vyžadující dobití nebo údržbu budou večer z ulic sesbírány a v ranních hodinách vráceny na svá místa,“ doplňuje člen Rady města Brna pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Elektrokoloběžka, Brno, bolt, Lime, yoyoway, Česko, ODS, Google Play, App Store

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke sdíleným koloběžkám se v Brně přidá i Bolt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.