Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologové hlásí vzácný nález, našli zkamenělou lebku pravěkého zubra

Málo vídaný objev se podařil výzkumníkům z Ústavu archeologické památkové péče Brno. V brněnské Líšni našli zkamenělou lebku pravěkého zubra. Unikátní nález zaznamenali v Houbařské ulici, kde mají v příštích letech vyrůst rodinné domy.

Záchranné práce na východním předměstí Brna trvají od podzimu minulého roku. Zatím jedním z nejvzácnějších objevů je právě zmíněná celá zkamenělá hlava tura i se zachovalými zuby. Podle analýzy odborníků se jedná o pozůstatek zubra stepního, jehož celé lebky se nacházejí velmi zřídka. Zvíře žilo patrně před 150 až 200 tisíci lety a bylo přibližně o třetinu větší než současní zubři. 

V průběhu hloubení výkopu pro kanalizaci narazili ve stěně jámy v hloubce přes dva metry stavební dělníci na část zkamenělé zvířecí lebky se zuby. Lebka pokračovala do stěny výkopu, přistoupilo se tedy k rozšíření stěny nad lebkou tak, aby bylo možné odkrýt a vyzvednout celou lebku,“ popsal na webu památkářů vedoucí výzkumu Jiří Zubalík.

Podle zjištění badatelů měřila lebka zhruba 80 centimetrů. Součástí byl i jeden zachovalý roh. Druhý se bohužel pravděpodobně poničil při zemních prací. 

Pozůstatky Keltů a Slovanů

Lebka obřího zubra ovšem nebyl jediný objev, který si v Líšni připsali archeologové na konto. Našli například pozůstatky pravěkého, keltského a slovanského osídlení. Mezi nejstarší nálezy patří několik zahloubených sídlištních jam, v nichž se nacházela keramika patrně z doby bronzové. Dalším úkazem minulých časů byla osada z doby laténské, jíž připomínaly dvě obdélné chaty. Staří a další poznatky o předmětěch ovšem určí až laboratorní analýzy. 

V zásypech se podařilo vyzvednout typickou laténskou keramiku a zlomek železné spony, které umožňují dataci zhruba do 3. stol. př. n. l. Lokalita byla osídlena také Slovany, kteří zde po sobě zanechali minimálně jednu zásobní jámu na obilí a jeden výrobní objekt,“ uvedl Zubalík. 

Pozůstatky slovanské populace objevili archeologové v zásypu objektu, kde se ukrývaly železářské strusky. Objekt tak sloužil jako železářská huť. Podle vedoucího výzkumu lze na základě nalezené keramiky v obou objektů slovanské osídlení datovat do 9. stol. n. l. V té době fungovala velkomoravské hradiště ve Starých Zámcích u Líšně.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto uapp

Štítky Zubr, Líšeň, Brno, Archeologie, objev, keramika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové hlásí vzácný nález, našli zkamenělou lebku pravěkého zubra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.