Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Blansko pokračuje v rekonstrukci zámku i letos

Další část budovy blanenského zámeckého areálu se letos dočká rekonstrukce. Zchátralý objekt Zámek 3 bude mít novou fasádu a nový krov. Po opravách bude prostory využívat Muzeum Blanenska a Základní umělecká škola Blansko. V současné době město projednává dotaci od kraje.

S opravami se začne v první polovině letošního roku. Prostory poté bude využívat muzeum a základní umělecká škola. Město vybralo ze třech možných uchazečů jako zhotovitele společnost Kaiserbau.

„Naším cílem je kompletní revitalizace předzámčí, to těsně sousedí se samotným středem města a dosud bylo zanedbáváno,“ popsal opravy starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Zpřístupní nové patro

Budova Zámek 3 dostane podobnou fasádu jako již zrekonstruované části zámku, nový krov a výškově dorovná sousední objekty. Součástí rekonstrukce je také úprava vnitřních expozic a výstavba nových podkrovních místností.

„Tím dojde k vytvoření depozitářů a administrativního zázemí Muzea Blanenska. Vzniknou zde také prostory využitelné pro Základní uměleckou školu Blansko – keramické dílny a ateliéry,“ upřesnil Petr Mráček z investičního oddělení odboru správy a rozvoje města.

Muzeum i škola budou využívat přízemí a podkroví rekonstruovaných prostor. Dovnitř se návštěvníci dostanou nejen z předzámčí, ale nové schodiště umožní přístup i ze sousedící části budovy Zámek 2.

Po rekonstrukci se uvolní doposud veřejnosti nepřístupné druhé patro zámku. „Ve spolupráci s městem chceme zahájit přípravu na další využití těchto uvolněných prostor. V budoucnu bychom zde rádi otevřeli expozici měřicí techniky, kterou vyráběla blanenská Metra," plánuje ředitelka Muzea Blanenska Pavlínka Komínková.

Kdo to zaplatí

Celá budova patří městu. Blansko v současné době jedná s Jihomoravským krajem o tom, za jakých podmínek by za opravy ve výši zhruba 12,5 milionu korun zaplatil. „Vzhledem k tomu, že základní umělecká škola i muzeum, které v nich budou sídlit, jsou krajské organizace, budeme usilovat o finanční spoluúčast Jihomoravského kraje i na pokrytí nákladů na rekonstrukci,“ popsal situaci Crha.

Minulý rok v létě byla dokončena rekonstrukce budovy Zámek 2 a vyšla na sedm milionů korun. Kraj na ni poskytl dotaci tři miliony.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky Blansko, Jihomoravský, rekonstrukce, oprava, zámek, Muzeum Blanenska, Jiří Crha, ODS, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko pokračuje v rekonstrukci zámku i letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.