Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvanáctiletá Linda zachránila život své mamince s epilepsií

Dvanáctiletá Linda zachránila život své mamince, která dostala epileptický záchvat. Žena, která je upoutána na invalidní vozík, měla obrovské štěstí, že má malou hrdinku doma. Dívka se o maminku vzorně starala, dokud nepřijela sanitka.

Ani na chvíli nezaváhala dvanáctiletá školačka, která zjistila, že se její mamince udělalo špatně. Mladá žena má epilepsii a kvůli vážné nemoci je upoutána na invalidní vozík, pro Lindu proto situace nebyla vůbec lehká. I když byla ve velkém strasu, zodpovědně vytočila číslo tísňové linky 155 a poprosila zdravotníky o pomoc. 

Bylo zjevné, že má velký strach a prožívá pochopitelně obrovský stres. Její maminka měla epileptický záchvat a situaci ztěžovalo i to, že tato žena je již několik měsíců upoutána na invalidní vozík kvůli vážné nemoci. Její dcera přesto vzorně odpovídala a zcela přesně dokázala bez jediného zaváhání situaci popsat a pomoci. Chtěl bych ji za to moc pochválit,“ říká operátor Tomáš Dvořáček, který hovor na lince 155 přijímal.

Zdravotníci okamžitě vyrazili na místo, aby se o maminku malé hrdinky postarali. Po příjezdu zkontrolovali stav pacientky a poskytli jí péči. 

Linda je mi velkou oporou, ona i manžel mi moc pomáhají. I díky nim zvládám svoji těžkou nemoc a náročnou léčbu. A dokonce to už dnes dokážu brát s nadhledem,“ dodává maminka šikovné dívenky. Zdravotníci malé hrdince vyjádřili obdiv. 

Jak postupovat v případě péče o epileptika:
- snažte se zabránit tomu, aby se v průběhu záchvatu zranil
- až záchvat pomine, zůstaňte u něj, možná si nebude pamatovat, co se stalo
-pokud se jedná o pacienta, který se dlouhodobě léčí s epilepsií, a jeho blízcí vědí, co mají dělat, není vždy nutné volat na tísňovou linku
- pokud si ovšem nevíte rady, přivolejte pomoc a postupujte dle rad operátora na lince 155

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky Hrdinka, záchranáři, epilepsie, invalidní vozík, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvanáctiletá Linda zachránila život své mamince s epilepsií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.