Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pošta na hlavním nádraží v Brně se bude stěhovat, budova chátrá

Slavná pošta na brněnském hlavním nádraží se bude přesouvat. Zatím není jasné, kde se bude nová pobočka nacházet. Ve funkcionalistické budově, jíž navrhl architekt Bohuslav Fuchs, se nachází také jeden ze tří páternosterů v Brně.

Česká pošta plánuje přesouvat svoji pobočku. V tuto chvíli využívá pouze jednu třetinu celé budovy. Stávající budova České pošty je ve velmi špatném stavu, který neodpovídá standardu našich ostatních poboček," řekl za Českou poštu Ivo Vysoudil​. 

V tuto chvíli se hledají nové prostory pro přesun. Pošta patrně zůstane ve stejné lokalitě. „Prostor v blízkosti nádraží, tedy v důležitém dopravním uzlu města Brna, rozhodně nechceme opustit. Plánujeme jednání s městem o dalším využití budovy a o budoucím umístění pobočky nebo dokonce více poboček," dodal Vysoudil. Společně s poštou se bude přesouvat i Balíkovna, která se nachází pár metrů od stávající pobočky. 

Poštu s nejdelší pracovní dobou ve městě navštíví denně tisíce lidí. I přes to se někteří lidé nebojí, co s pobočkou nakonec bude. „Přesun pošty mi nevadí, ale tuhle budovu je potřeba opravit. Pošta pak může být kdekoliv,“ komentoval přesun pošty jeden ze zákazníků Mirek Fisher.

Budova na míru

Budovu funkcionalistického stylu Bohuslav Fuchs navrhl přímo na míru pro pobočku pošty. „Jde velmi těžko říct, k jakému jinému účelu by budova teď měla sloužit, to místo je perfektně dostupné a na poštu je to ideální. Nejlepší by bylo, kdyby pošta dokázala zainvestovat a celou budovu opravit,“ řekl Drbně odborník na architekturu, který přednáší na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), Radan Volnohradský.

Budovu navrhl Fuchs jako ocelovou konstrukci se čtyřmi podlažími, které navazují na dvě patra betonového suterénu. Je spojena s budovu hlavního nádraží a společně jsou památkově chráněné. 

„Je to na jedné straně dobře a na druhé špatně, protože památková ochrana vyžaduje úplně jinou péči a přístup, například při rekonstrukci,“ popsal Volnohradský. Na míru vytvořený původní nábytek pošta v devadesátých letech odstranila a před dvaceti lety budovu zlehka modernizovala. „Upravila se fasáda a konstrukce se tím ucpala, proto to už dnes nevykazuje vlastnosti, jaké by měla a budova trochu zdegradovala. Nebylo to správné rozhodnutí,“ dodal Volnohradský.

Celou budovu Fuchs naplánoval tak, že jde demontovat a přesunout. Už tehdy totiž myslel na možnost, že se bude pošta společně s nádražím přesouvat. Tato možnost ale podle Volnohradského už nemá logiku, protože odborníci neví, zda je to po dlouhých letech stále možné.

Jeden ze tří unikátů v Brně

V budově se nachází jeden ze tří výtahů typu páternoster v Brně. VUT ho zrekonstruovalo v roce 2013 a celá oprava stála přes čtyři miliony. Páternoster je památkově chráněný a v Brně se nachází pouze tři unikáty. Druhý je v budově magistrátu města Brna a třetí na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně. 

„Bude nám vadit, že se s poštou pravděpodobně zavře i ten páternoster. Dnes jsme sem přijeli 100 kilometrů, jenom abychom se na něj podívali, moc se nám líbí,“ řekla návštěvnice pošty Iveta Turna.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Česká pošta, pobočka, přesun, hlavní nádraží, Bohuslav Fuchs, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miki Meta

HMMM...AHA----takže nádraží se bude přesouvat, staré Tesco zanedlouho bourat, pošta rušit..to už je příliš nenáhod najednou..tohle je plánované a cílené umrtvení města..centrum zůstane úplně mrtvé...jakmile zruší hlavní shromaždiště tramvají před nádražím, tak prostě tohle město umře...zajímaloby mě, kdo za tím je a kolik mu to vynese, za kolik nakoupil pozemky, kam se vše toto bude daleko od entra stěhovat a miliardově na nich vydělá...o několika ódéesesácích vím, že v to jsou namočení a zbohatnou z toho, jaký osud je však čeká, když právě dělají totéž, jako kdyby v Praze dnes pojali úmysl vybouraz celé historické centrum...??? Tohle je naprosto šílené a zajímalo by mě, kolik lidí si toho všímá, uvědomuje si to.....a nic proti tomuto drastickému řádění nedělá...!!!

Čtvrtek, 25. února 2021, 12:46Odpovědět

Pošta na hlavním nádraží v Brně se bude stěhovat, budova chátrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.