Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Petrov se dnes loučí se svým legendárním kostelníkem Josefem “Jožinem” Poštulkou

Katedrála sv. Petra a Pavla přišla o důležitého člověka. Ve věku 65 let v sobotu náhle zemřel Josef “Jožin” Poštulka, který se téměř 35 let o Petrov staral. Dnes od 10 hodin se v katedrále s vždy veselým a srdečným kostelníkem rozloučí jeho přátelé.

O víkendu náhle odešla jedna z brněnských ikon, kostelník z katedrály Petra a Pavla na Petrově. Josef Poštulka se službě v kostele věnoval téměř pětatřicet let, mezi jeho pravidelné každodenní úkoly patřilo krom otevírání a zavírání katedrály i příprava veškerých mší, křtů, svateb nebo pohřbů. Poslední rozloučení s ním už bude muset zařídit někdo jiný.

Veselý a srdečný kostelník se věnoval i pořádání setkávání mládeže a v kolektivu byl velmi oblíbený. Často ho Brňáci mohli zahlédnout v některé z místních kaváren, jak posedává u stolu a tiše sleduje okolní dění nebo si čte knihu. Farníkům rád připomínal, že se mají držet humoru, který léčí, a rád se účastnil kulturních akcí nejen na farní půdě.

Humor je nejlepší lék, říkával Poštulka

Josef "Jožin" Poštulka do ktedrály nastoupil už v roce 1988, když se přistěhoval z Prostějova do Brna a přijal službu sakristiána. Poštulka se krom péče o kostel a pomáhání při mších rád věnoval i průvodcovství, s přáteli často chodil na túry okolo Brněnské přehrady a poté rád povídal o zážitcích.  

Pohřeb a poděkování za dlouhou a příjemnou službu probíhá dnes od 10 hodin v katedrále sv. Petra a Pavla, který zájemci mohou sledovat kvůli koronavirovým opatřením i online

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB - Duchovní pondělí

Štítky Kostelník, Petrov, legenda, pohřeb, vzpomínka, Brněnský Petrov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrov se dnes loučí se svým legendárním kostelníkem Josefem “Jožinem” Poštulkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.