Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moravský Krumlov má hotové prostory pro Slovanskou epopej. Obrazy dorazí na jaře

Prostory zámku v Moravském Krumlově, kde by od jara měla být na pět let znovu vystavena Slovanská Epopej Alfonse Muchy, jsou po úpravě zkolaudované, potvrdil to starosta města Tomáš Třetina (TOP09), na ukončení kolaudace upozornila Česká televize.

„Minulý týden jsme zkolaudovali prostory, nyní se v nich topí, dokončují se drobnosti, jako jsou elektrické zásuvky nebo výmalba toalet. Průběžně měříme potřebné hodnoty a budeme jednat s Prahou a vedením galerie o zápůjčce," uvedl Třetina. Úprava prostor pro účely vystavení Slovanské epopeje stála 57 milionů korun, přispělo na ni ministerstvo kultury, Jihomoravský kraj a další peníze jsou vyčleněny ve státním rozpočtu na letošní rok.

Zapůjčení minimálně na pět let

Přesné znění smlouvy o zápůjčce od začátku ledna dojednává vedení Prahy s vedením Moravského Krumlova. Města mají zatím uzavřenu předběžnou dohodu o zapůjčení pláten na pět let. Podmínkou zápůjčky byla právě úprava výstavních prostor.

Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě vnuka malíře, Johna Muchy. Rozsudek není pravomocný a město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral. Plátna v něm byla vystavena do roku 2011, nyní jsou v depozitáři Galerie hlavního města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Etna.cz

Štítky Slovanská epopej, Moravský Krumlov, kolaudace, Praha, zámek, Tomáš Třetina, Alfons Mucha, Česká televize, TOP 09, jaro, půjčka, plátno, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Krumlov má hotové prostory pro Slovanskou epopej. Obrazy dorazí na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.