Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé v Jihomoravském kraji kupují kozy ve velkém. Skutečné dárky pomáhají u nás i v zahraničí

V Jihomoravském kraji je stále oblíbenější projekt Skutečný dárek, díky kterému lidé darovali už 4 080 koz, 530 včelích úlů nebo 26 100 hektolitrů pitné vody potřebným lidem po celém světě. Skutečný dárek provozuje nezisková organizace Člověk v tísni a množství dárků se stále zvyšuje. Ne všechny ale míří do cizích zemí, vánoční balíčky pomáhají i v České republice. Letos se sortiment navíc rozšířil o pomoc lidem zasaženým pandemií koronaviru.

Lidé v Jihomoravském kraji mají skutečně dobrá srdce. Díky projektu Skutečný dárek pomáhají potřebným nejen u nás, ale i po celém světě. Nejčastějšími dárky jsou domácí zvířata, kromě 4 080 koz se prodalo také 135 340 kuřat. Obyvatelé posílají lidem v nouzi také hygienické potřeby jako dámské vložky, nebo hodiny doučování pro děti ze sociálně slabších rodin.  

Průměrně přispěl v loňském roce každý člověk v našem kraji dvěma korunami na tento projekt, ti nejštědřejší ale koupili dárky i za několik desítek tisíc korun, letos se na jižní Moravě prodaly dárky za milion korun a rozhodně se ještě nekončí. Za celých 12 let lidé díky projektu přispěli více než 17 miliony. 

Letos Skutečné dárky bojují i s koronavirem

Tento rok se navíc Skutečné dárky rozhodly zareagovat na aktuální situaci a zařadily do výběru také certifikát Boj s covidem v Česku. Díky němu potřební lidé dostanou možnost využít finančního poradenství, peníze ale putují i na doučování dětí na dálku nebo jim zajistí techniku, aby se mohly účastnit online výuky. Krom toho se díky letošním Skutečným dárkům dostane v urgentních případech i na potravinovou pomoc.

Za 12 let fungování rozdala organizace díky českým dárcům farmářům v chudých zemích Afriky a Asie 7 220 koz a ovcí, více než 15 300 kusů drůbeže, 241 krav a volů a 328 oslíků s povozem. Podpořila 164 včelařů v Gruzii, vybavila 327 škol a pedagogických center potřebným nábytkem, učebnicemi nebo školními pomůckami. Vybudovala nebo opravila přes 9 016 vodních zdrojů a po celém světě zasadila na 1 076 500 stromů. 

S covidem projekt bojuje nejen na našem území, ale i v zahraničí, na pomoc do ciziny stačí pořídit certifikát Boj s covidem ve světě. Člověk v tísni pak dodá ochrnné a hygienické pomůcky nejzranitelnějším lidem a pomáhá také zdravotníkům. Ve venkovských částech Afriky se navíc po zavření škol pomoc dostane i učitelům, kteří zajišťují domácí výuku. 

V Česku lidé díky Skutečným dárkům pomohli například druhačce Adélce. Ta žije s maminkou a jejím přítelem v západních Čechách a když se letos škola přesunula do onlline prostředí, nastal velký problém. Rodina totiž neměla ani vlastní počítač. Adélka se tak nemohla účastnit internetového vyučování se spolužáky a hrozilo, že nepostoupí do dalšího ročníku. Díky doučování financovanému Skutečnými dárky ale zvládla opravné zkoušky a do druhé třídy se dostala. Od Člověka v tísni nakonec dostala i k zapůjčení počítač, takže se teď škole může věnovat společně se s vými kamarády ze třídy. 

Loni si netradiční dárek pořídilo 15 000 dárců, kteří nakoupili přes 37 000 darovacích certifikátů. Více než polovina byli nově nakupující, které přilákala možnost pomoci touto netradiční cestou, a ještě vyřešit otázku dárků

Když jsme se dozvěděli, v jaké situaci Áďa je, začali jsme hned s doučováním. Už od června jsme se jí věnovali pravidelně třikrát týdně. Kromě doučování jsme spolu trávili i její volný čas, což je pro ni nesmírně důležité. Vzali jsme ji do města, na zmrzlinu nebo na malé výlety do okolí. Od začátku spolupráce se nenastal jediný problém ani v komunikaci s maminkou ani s její dcerou. Nikdy nic nezrušily, namísto toho jsou vždy důkladně připraveny. Áďa má pravidelnou školní docházku a doma se pečlivě připravuje. Na každé setkání s námi těší a moc jí to baví. Od rodiny cítíme obrovský vděk za pomoc, kterou jim poskytujeme,“ konstatuje s úsměvem Barbora a dodává, že úsilí z letních měsíců už nese své plody. 

Pomoc nezůstává jen v Česku

Projekt pomohl také například patnáctileté Akhlimě z Nepálu. Tady se bohužel často stává, že dívky předčasně ukončují školní docházku, aby se vdaly. Akhimu navíc tížily zdravotní problémy. Většina z dívek se navíc mnohdy ani nenaučí číst a psát ani počítat a neznají svá práva. Akhimin otec ale svou dceru přihlásil do vzdělávání pro dívky, které školu předčasně ukončí. Díky projektu Člověka v tísni se tyto mladé ženy naučí základní dovednosti jako čtení a psaní, počty a informují je o důležitých věcech, které by měly znát. Do takové školy chodí Akhima s dalšími 20 dívkami. Teď studuje aby se mohla stát krejčovou. 

Lidé jsou letos mimořádně štědří

Skutečný dárek je charitativní eshop, kde dárci nakupují tištěné nebo elektronické certifikáty, které s věnováním mohou darovat svým blízkým. Udělají tak radost hned dvakrát. 

„Hodnotu dárků stanovujeme z průměru reálných cen, za kterou zvířata, osivo a další komodity nakupujeme v zemích, kde se distribuují. Jejich výběr vychází z aktuálních potřeb našich misí,“ popisuje praxi Tomáš Vyhnálek, vedoucí fundraisingu Člověka v tísni.

Projekt funguje už od roku 2009, tehdy byla hodnota dárků, které byly na výběr, okolo 5 milionů korun. Letos si lidé mohou vybrat z certifikátů, které mají celkovou hodnotu 22 a půl milionu a už teď výsledky přesahují o půl milionu letošní rok. 

V listopadu a prosinci přitom lidé nakoupí 84 % těchto dárků. „Ukazuje to, že jsou Češi ochotní pomoci i vzdor koronaviru,“ komentuje výsledky Vyhnálek.  „Inspirovali jsme se podobným projektem partnerské organizace v Irsku, ale od té doby jsme je už o kus předběhli,“ dodává.. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Člověk v tísni

Štítky Skutečný dárek, Člověk v tísni, charita, dárky, vánoce, Jihomoravský kraj, projekt, koza, Česko, pandemie covidu-19, COVID-19, Afrika, Asie, Gruzie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jihomoravském kraji kupují kozy ve velkém. Skutečné dárky pomáhají u nás i v zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.