Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí hrdinové první linie se vrací ke studiu. Studenti medicíny napracovali v brněnských nemocnicích desítky tisíc hodin

Ve fakultních nemocnicích v Brně v pátek skončila pracovní povinnost zhruba 200 studentům medicíny, kteří pomáhali především pacientům s koronavirem. Pro ostatní studenty vysokoškolských programů, vyšších odborných škol a středních škol povinnost stanovená vládou trvá. Podle Plaché se na druhé straně vracejí do práce zaměstnanci, kteří byli v karanténě nebo hlídali doma děti kvůli zavřeným školám.

Ve Fakultní nemocnici Brno, která má asi stovku pacientů s covidem-19, pracovalo 268 studentů. Z toho byla většina mediků a studentů bakalářských a magisterských programů vysokých škol se zdravotním zaměřením a zbytek studenti z vyšších odborných a také středních škol.

„Pracovali na pozicích sanitář, praktická sestra, všeobecná sestra, na porodních sálech, plnili si praxi v rámci svého studia. Všem chceme moc poděkovat. Jejich působení bylo opravdu velkou pomocí," uvedl náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka. Studenti odpracovali v nemocnici přes 25.800 hodin. „Na chodu oddělení to bylo poznat. Medikům dnes končí pracovní povinnost, ostatním příkaz trvá," poznamenala mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Medici Masarykovy univerzity nastupují do nemocnic. Univerzita nechce, aby studenti kvůli výpomoci přicházeli o studium

Lékařského personálu v karanténě přibývá a nemocnice volají na pomoc při boji s koronavirem studenty medicíny. Situace je ale jiná než na jaře a studenti musí kombinovat výpomoc v nemocnicích se studiem.

Podle ní někteří pomáhali v nemocnici už od jara převážně na místech odběru vzorků kvůli koronaviru. I po skončení povinnosti bude asi 25 studentů pokračovat v práci na základě podepsané dohody o provedení práce.

Směny jsou dlouhé a vyčerpávající, je těžké po nich sednout k učení

„Překvapily mě příběhy lidí, jak se k nemoci dostali. Práce tady je občas na úkor studia, směny jsou dlouhé a vyčerpávající, takže člověk pak nemá chuť hned sednout k učení. Ale myslím si, že kontakt s pacienty, jaký máme tady, by nám výuka nedala," řekla studentka pátého ročníku Všeobecného lékařství na Masarykově univerzitě Eva Polanská.

Pracovní povinnost skončila 88 studentům včetně 55 mediků ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, která má kolem 80 pacientů s koronavirem.

Nepříjemná situace je pro nás z oboru zároveň i příležitostí, říká medička zapojená do koronavirové pomoci

Sympatická studentka pátého ročníku Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Karolína Motílová vypomáhá ve vytíženém zdravotnictví od začátku druhé vlny koronavirové pandemie. Pracovní povinnost se jí sice jako studentky zdravotnického oboru taky...

„Nejvíce mediků bylo na I. neurologické klinice, na anesteziologicko-resuscitační klinice, neurochirurgické klinice a obou klinikách interních," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Studenti byli velkou pomocí, podle ní to bez nich bude složitější. „Někteří ale budou pomáhat i dál. Například o víkendech nebo po škole," dodala Lipovská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky studenti, medicína, fn brno, fnusa, výpomoc, lékařství, nemocnice, studium, Fakultní nemocnice Brno, Masarykova univerzita, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí hrdinové první linie se vrací ke studiu. Studenti medicíny napracovali v brněnských nemocnicích desítky tisíc hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.