Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žádná nákupní hysterie se v Brně po otevření obchodů nekonala. Lidé nakupovali zodpovědně

První víkend po rozvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru se v jihomoravských nákupních centrech obešel bez komplikací. Lidé podle zástupců nákupních center respektovali omezení jednotlivých obchodů a chovali se disciplinovaně.

Podobnou návštěvnost jako loni touhle dobou zaznamenal Avion Shopping park v Brně. „Od čtvrtka do soboty byla stejná, v neděli mírně nižší. Lidé jsou stále nejistí. Největší zájem měli o služby jako kadeřnictví a manikúra, fastfoody a sportovní oblečení a vybavení. Nejsme ale typicky obchodní centrum, protože nás táhne především Tesco, menších obchodů máme jen několik desítek," řekla za centrum Kateřina Kafoňková.

Setkali jsme se hlavně se vzájemným respektem a pochopením

Podle manažerky brněnské Galerie Vaňkovky Andrey Geyer při vánočních nákupech o víkendu nevznikly žádné komplikace. „Ve spolupráci s našimi nájemci jsme zavedli dodržování maximálního počtu osob v nájemních jednotkách, pomocí infografiky na výkladci každého nájemce. Řízení front zákazníků, kteří čekají v pasáži na vstupy do jednotlivých jednotek, si nájemci korigují. Provádí to pomocí letištních zábran, polepů na podlaze, případně personálem. Posílili jsme počet zaměstnanců security, kteří jsou případně nájemcům nápomocní," uvedla Geyer.

Doplnila, že na základě víkendové zkušenosti lze říci, že zákazníci vše respektují a chápou. „Nemáme hlášené žádné konflikty. Spíše naopak jsme se setkali se vzájemným respektem a pochopením," řekla manažerka. 

U každého vstupu do Vaňkovky, v jídelní částí a na toaletách je již od počátku epidemie k dispozici dezinfekce rukou. Návštěvníky o povinnosti nosit roušky, dodržování rozestupů či zákazu shlukování informuje interní rozhlas, informační cedule a bezpečnostní služba.

Tesco i lávka u Vaňkovky půjdou k zemi. Místo starého nákupního centra vznikne moderní čtvrť

Jižně od hlavního nádraží do několika let vyroste nová čtvrť. Bývalá budova Prioru (dnešní Tesco) bude stržena a na jeho místě vznikne prostor se šesti novými budovami a náměstím. Změn se také dočká lávka u Vaňkovky, která půjde taktéž k zemi a v...

Vyšší počet zákazníků zaznamenal Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma, kde otevřelo 70 obchodů, tedy zhruba 95 procent ze všech. Kapacita centra je 2000 lidí.

„Návštěvnost našeho centra byla ve čtvrtek zhruba o polovinu vyšší, než je dlouhodobý průměr. Tržby průměr přesáhly zhruba o 60 procent. O víkendu se obojí pohybovalo v průměrných hodnotách. Nákupy byly naprosto v pohodě, zákazníci si mohli užít vánočních nákupů bez stresu. Fronty vznikaly jen před několika vybranými obchody. Zákazníci se obecně chovají velmi disciplinovaně, takže ani v následujících dnech neočekáváme žádné problémy," konstatoval ředitel centra Jan Procházka.

Novinkou pro vyšší bezpečnost návštěvníků i zaměstnanců je ve freeportu dezinfekční rám, kterým může projít asi 600 lidí za hodinu. Funguje na principu vytvoření dezinfekční mlhy, která okamžitě likviduje viry a bakterie a mění se v neškodnou vodu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky nakupování, koronavirus, opatření, Brno, obchodní centra, obchod, obchodní centrum, Andrea Geyer, Tesco, Jan Procházka, Vaňkovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná nákupní hysterie se v Brně po otevření obchodů nekonala. Lidé nakupovali zodpovědně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.