Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Římské náměstí v Brně ukrývalo sbírku cenných artefaktů. Archeologové jsou nadšeni ze zachovalého pelikána

Přes léto našli archeologové na Římském náměstí v Brně hotový poklad. Po prozkoumání starých odpadních jam a jímek nalezli vzácnou keramiku, skleněné okenní výplně a překrásný keramický kachel s pelikánem.

Přes léto měli archeologové v Brně hotové žně. Na Římském náměstí a na dnešní ulici Orlí našli pod novověkým sklepem odpadní objekty z 13. až 14. století, ve kterých se sice nacházely starobylé předměty, ale nijak průzkumníky neuchvátily. Naopak jímka z 18. století odkryla spousty keramických, ale i skleněných a fajánsových výrobků. 

Průzkumníci objevili luxusní kachel

Zajímavá byla i jímka z patnáctého století. Tam archeologové našli na tři desítky celých nádob a několik dalších beden střepového materiálu. Co ale archeology potěšilo nejvíce, byl například zachovalý kachel s náboženským motivem pelikána, který krmí mláďata krví z vlastní hrudi. Má symbolizovat Spasitele, který svou obětí přináší lidem nový život. 

Tento motiv už vědci odhalili dříve většinou v kruhových medailonech v neglazovaném provedení. Pelikán z Římského náměstí zaujímá celý prostor čelní vyhřívací stěny a ve spojení s glazurou ho vědci považují za velmi luxusní kousek. Dříve byl nejspíš součástí honosných kamen, které nejspíš patřily movitější brněnské rodině.

Jedinečné poháry a skleněné výrobky

Archeologům padlo do oka také hned několik pohárů zdobených radélkem, poháry s diamantovou a kolkovanou výzdobou nebo trojboký pohár, který v Brně objevili vůbec poprvé. Trojboké poháry totiž bývají spojovány s horníky, kteří se nacházeli spíše okolo Jihlavy nebo Kutné Hory. V zásypu jímky pak archeologové objevili i obrovské množství skleněných výrobků včetně okenních terčíků. 

Průzkum bude ještě pokračovat

Průzkumníkům se podařilo objevit také pozůstatky několika staveb ze 13. století s kamennými nebo hliněnými pecemi. Někdy okolo 14. století zde byla vybudována také pec na pálení vápna. Zkoumaný prostor možná dříve sloužil jako veřejné prostranství, jak naznačují výrazné komunikační štětové vrstvy a kamenné dlažby zachycené na téměř celé ploše výzkumu.

Vědce zaujalo i topeniště pravděpodobně potravinářské pece z 1. poloviny 15. století. Pozdně středověká a novověká archeologická naleziště byla z velké části odstraněna při výstavbě zadního traktu domu Orlí 14. Na jeho dvorku pak byly zachovány tři fáze kanalizačního systému. Po zabezpečení jámy bude v omezené formě výzkum pokračovat ještě dál. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archaia Brno

Štítky Keramika, poklad, Brno, archeologové, pelikán, pec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Super :-)

Čtvrtek, 26. listopadu 2020, 06:40Odpovědět

Římské náměstí v Brně ukrývalo sbírku cenných artefaktů. Archeologové jsou nadšeni ze zachovalého pelikána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.