Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnský sedmnáctý se přesune do online prostředí. Festival připomene, za co vyrazili v roce 1989 studenti do ulic

Úterní státní svátek se ponese ve znamení oslavy svobody a demokracie, kdy si připomeneme listopadové události z let 1939 a 1989. Současná koronavirová pandemie bohužel neumožnuje festival uskutečnit v plné míře jako každý rok. Právě proto se většina programu přesouvá do online prostředí. Oslavami se festival snaží podnítit občanskou společnost k aktivnímu zájmu o aktuální dění u nás i ve světě.

Proč je důležité si tuto významnou událost připomínat?

Brno je studentské město, kterého se události let 1939 a 1989 významně dotkly. Organizátoři festivalu se snaží klást důraz na to, že i když nyní těžíme ze situace, kdy žijeme ve svobodné a demokratické zemi, rozhodně to není samozřejmost. Je třeba si tyto události neustále připomínat, zajímat se o svou historii a o svět kolem sebe. Organizátoři sami Sametovou revoluci nezažili, usilují ovšem, ale za to, aby jejich vrstevníci, kteří tuto událost taktéž neprožili, pochopili, za co tehdy studenti vyrazili do ulic a proč má smysl si jejich činy připomínat. 

„Demokracie je jako křehká květina, pokud si tedy nebudeme připomínat, co jí předcházelo, můžeme o ní snadno přijít,“ zamyslela se vysokoškolská studentka Nicole Feberová. 

„Sametovou revoluci jsem nezažil, ale právě proto je pro mě důležité si tuto událost stále připomínat a naslouchat autentickým příběhům lidí, kteří byli v listopadu 89 při tom,“ vyjádřil se student Mendelovy univerzity Christos Vlachopulos. 

„Naší předci nám vybojovali svobodnou a demokratickou zemi. My bychom jim za to měli být vděční, není to totiž naše zásluha, nýbrž jejich. Cítím povinnost si tyto činy připomínat a vyjádřit jim tím mé uznání. Lidé by neměli opomíjet tuto, pro Čechy velmi významnou, událost,“ apeluje studentka vysoké školy Klára Slusarzová na lidi, kteří Listopad 89 nezažili. 

Debaty, filmy, hudba i virtuální procházky

Hlavním bodem online programu bude vysílání ze Studia B17, které začne v 16:00. V rámci něj se uskuteční hned několik debat a rozhovorů – ty budou jak ohlédnutím do minulosti, tak reflexí současnosti. Na Listopad 89 v Brně vzpomenou mimo jiné Hana Holcnerová, Břetislav Rychlík a Petr Oslzlý. K tématu občanské společnosti přijali mezi dalšími hosty pozvání Barbora Antonová nebo Ondřej Zeman. O brněnské architektuře za socialismu promluví Vladimír Šlapeta, o ekologických demonstracích v Teplicích 1989 Martin Fuksa a Martin Ponec. V 17:11 ze Studia zazní také Modlitba pro Martu v podání Ivany Pavlů a Marty Vaškové. Přesný program jednotlivých debat a rozhovorů naleznete od 16. 11. na webu brnensky17.cz.

„Na web jsme dále umístili řadu archivních materiálů, díky nimž účastníci online oslav vzpomenou nebo zjistí, jak sametová revoluce v Brně probíhala den po dni. S brněnskými sametovými událostmi souvisí rovněž interaktivní mapa, v níž objeví nejen brněnská listopadová místa a trasu, po které vedl 26. 11. 1989 z centra k věznici v Bohunicích řetěz podaných rukou. V mapě budou v neposlední řadě postupně přibývat i osobní revoluční příběhy těch, kteří se je prostřednictvím webu rozhodnout sdílet,“ přibližuje koordinátor festivalu Stanislav Čaban.

Virtuální procházky listopadovým Brnem s disidentkou a novinářkou Janou Soukupovou a pedagogem, sociologem a bývalým senátorem Zdeňkem Papouškem se můžeze zúčastnit prostřednictvím podcastu, který vytvořil tým Skautského institutu v Brně v rámci projektu Demokracie za podpory skupiny LUBLA a Evropského sboru solidarity. 

Byla to obrovská euforie, pocit zázraku. Od výprasku nás však dělilo málo, říká o listopadu 1989 v Brně disidentka Jana Soukupová

Je páteční večer 17. listopadu 1989. Zatímco ve dvě stě kilometrů vzdálené Praze se bouří tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasahuje policie, v centru Brna potkáte tak maximálně zatoulanou kočku nebo projíždějící policejní auto. To se však během...

Přesun do online prostředí má i svou výhodu. Téměř celý festival si můžete užít z pohodlí domova. Účastnici mají možnost zhlédnout filmy jako dokument Juraje Herze Vize 2000, zaposlouchat se do revollučních tónů skrze připravený playlist nebo si připomenout slova socialismu díky Slovníčku zapomenutých slov, který k loňskému výroči nechalo vytvořit město Brno.

Program Brněnského sedmnáctého má však navzdory současné situaci i aktivnější body. „Rádi bychom veřejnost vyzvali k zapalování svíček u morového sloupu na náměstí Svobody, k návštěvě listopadových míst a v neposlední řadě k rozesílání pohlednic s listopadovými myšlenkami, které najdete ke stažení na našem webu. V případě procházky a zapalování svíček však žádáme o dodržování všech aktuálních vládních opatření a bezpečnostních rozestupů,“ dodává Čaban.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Mráček, Tomáš Hrivňák

Štítky Brněnský sedmáctý, Sametová revoluce, studenti, koronavirus, festival, Brno, Juraj Herz, Martin Fuksa, Břetislav Rychlík, Petr Oslzlý, Vladimír Šlapeta, Zdeněk Papoušek, Barbora Antonová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský sedmnáctý se přesune do online prostředí. Festival připomene, za co vyrazili v roce 1989 studenti do ulic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.