Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno eviduje nákazu koronavirem ve všech domovech pro seniory, které zřizuje

Brněnský magistrát zaznamenal nemoc covid-19 ve všech 11 domovech pro seniory, které zřizuje. Celkem se nákaza prokázala asi u 60 zaměstnanců a 50 klientů, uvedl mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Podle něj jsou nakažení v izolaci. V domovech funguje směnný provoz, aby se nepotkávaly skupiny zaměstnanců.

Nakažení zaměstnanci byli ve všech 11 domovech, nakažení klienti v devíti z nich, a to v domovech Foltýnova, Holásecká, Kociánka, Kosmonautů, Mikláškova, Nopova, Okružní, Podpěrova a Vychodilova. „U všech těchto domovů jde o jednotky případů. Díky preventivnímu testování pomocí přístroje iChroma2 dochází k včasnému záchytu nemoci a následným preventivním opatřením, která mají za cíl zamezit dalšímu šíření," uvedl Poňuchálek.

Test za tři stovky, výsledek za patnáct minut

Speciální přístroj i s testovacími sadami mají všechny domovy zřizované Brnem, výsledky testů jsou za deset až 15 minut. Každý domov si koupil přístroj za 20.000 korun a dohromady koupily 25 krabic testů. Každá má 100 sad, přičemž jedna sada stojí 312 korun.

„Rychlotestů už bylo provedeno několik stovek. V případě, že je u zaměstnance nebo klienta prokázaná nákaza pomocí přístroje, jsou okamžitě přijata preventivní opatření a tito lidé postupují PCR testy, které nákazu potvrdí, nebo vyvrátí," řekl Poňuchálek.

Podle něj se nakažení lidé izolují, v zařízeních funguje směnný provoz bez možnosti setkávání skupin zaměstnanců. „Provádí se také pravidelná kontrola zdravotního stavu klientů a zaměstnanců," dodal Poňuchálek.

Brno zřizuje 11 domovů pro seniory. Kromě zmíněných domovů s nakaženými klienty jsou to ještě domovy Koniklecová a Věstonická. Všechny domovy dohromady mají kolem 2000 lůžek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky domovy pro seniory, koronavirus, Brno, infekční onemocnění, domov, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno eviduje nákazu koronavirem ve všech domovech pro seniory, které zřizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.