Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsem motorkář a člověk nikdy neví, co se může stát. Tak si tak trochu předplácím karmu, říká pravidelný dárce krve

Lukáš Bastl - výjimečný člověk, jehož krev pomáhá zachraňovat cizí životy. Mladý student Fakulty sociálních studií a motorkář ve věku 23 let byl nezištně darovat svou krev již osmadvacetkrát.

Kdy jsi byl poprvé darovat ? Co tě k tomu vedlo?

Původně jsem chtěl jít přesně na osmnáctiny, ale stihl jsem to asi až týden po (směje se). Vždycky jsem rád pomáhal lidem a tohle mi přišlo jako dobrá možnost, jak aktivně pomáhat a nemuset se vázat na příležitosti nebo nějaké události, organizace atp.. Zároveň jsem si chtěl vyzkoušet, jak to na mě bude působit, protože rád zkouším a posouvám svoje limity.

Lukáš při darování krevní plazmy

Kolikrát jsi už byl darovat krev a kam jsi šel?

Krev nebo plazmu jsem byl darovat 28x, pokud se nepletu. Myslím, že jsem měl jít po 29x, ale byl jsem nemocný, takže půjdu až 18.11., kdy organizuju deváté hromadné darovaní krve s motorkáři a kamarády. Byl jsem vždy na Transfuzním a tkáňovém oddělení v Brně Bohunicích.

Hromadná darovaní zní zajímavě, proč jsi je začal pořádat? 

Když jsem šel darovat poprvé, asi nějak nezaregistrovali, že jsem tam nikdy nebyl. A tak jsem tam docela bloudil a nevěděl, kam mám jít. Tudíž jsem si říkal, že by nebylo špatné lidem, co půjdou poprvé, nějak pomoct. Taky jsem od svých kamarádů zjistil, že často naráží na problém, že tam nechtějí jít sami a mají z toho strach. Já sám jsem si říkal, že by bylo fajn, si při tom s někým povídat a udělat z toho celého pouze příjemnou věc za dobrým účelem. 

Jak jsi ostatní kontaktoval a kdy jich přišlo nejvíce?

Začal jsem zvát kamarády buď osobně, nebo na facebooku. Nejvíc dárců přišlo, pokud si pamatuju, asi 34 nebo 36, to bylo asi v roce 2019 na jaře. Pořádám tahle darování každého půl roku plus mínus.

Lukáš hromadná darování pořádá 2x do roka

Takže darování určitě ostatním doporučuješ?

Rozhodně. Určitě všem, co splňují podmínky pro darováni, jako 50 kilo plus, nesmí mít onemocnění krve a tak. Pro někoho to může být nepříjemné kvůli jehlám, ale co je to proti pocitu, ze potenciálně zachrání někomu život. Nebo když to odsouhlasíte při vyplňování papírů, tak se na krvi mohou učit studenti, kteří pak v budoucnu budou zachraňovat další životy.

Takže ti ten celý proces během darování nevadí ani trochu?

Proces mi nevadí vůbec. Patřím mezi ty, kterým darování krve nedělá v podstatě vůbec nic při normálním fungování. Omezuje mě to akorát při vybíhání schodů nebo těžší fyzické aktivitě, takže si po darovaní davám větší relax. Darování plazmy je pro mě náročnější, to bývám i dost unavený, ale pořád mě to nějak zásadně neovlivňuje při běžném fungování. Uz jsem daroval plazmu i po tom, co jsem celou noc kvůli práci nespal, a pak už jsem neviděl význam jít spát na 2 hodiny. A bylo to v pohodě, odpoledne jsem si 2 hodiny zdřímnul a zas jsem fungoval dál (směje se). 

Co by jsi doporučil někomu, kdo jde darovat poprvé?

Ať jde nedřív spíš na krev a uvidí, jak to snáší. Pokud v pohodně, tak pak i na plazmu. Není to nic nesnesitelného a ten pocit, co si odnášíte domů, je prostě k nezaplacení.

Lukáš chodí darovat na Transfuzní a tkáňové oddělení v Brně Bohunicích

Jak dlouho celý proces trvá?

Celkový proces od příchodu po odchod trvá u opakovaných dárců přibližně hodinu a půl, a to jak při krvi, tak u plazmy. Záleží na vytíženosti, krev je možné zvládnout klidně i za hodinu. Odběr krve trvá pravě těch 5 - 8 minut. Maximum je myslím 10, potom to ukončují a nezáleží na tom, jestli člověk daroval plnou dávku. Plazma trvá 50 minut, ale díky tomu taky člověk jde na všechny stanoviště přednostně. 

Jakou máš krevní skupinu?

Mam A+, takže vcelku žádanou. Posledně jsem šel na plazmu a vzali si mě na darování plazmy pro miminka. Jsou tam na to ještě trochu přísnější kritéria než normálně. Ideální je muž nad 80 kilo se skupinou A+ a nebere dlouhodobě vůbec žádné léky, což splňuji. Složky z této plazmy se dávají miminkům po narození, když mají problém se žloutenkou. Z plazmy jako takové (odebrané naráz) se vyrábějí léky na srážlivost krve. 

Lukášova Bronzová medaile Prof. MUDr. Jana Janského Uděluje se za 10 odběrů, na stříbrnou za 20 odběrů teď čeká

Co říkáš na nedostatek dárců ?

Samozřejmě mě to velmi mrzí. Ono se totiž může stát, že požadavky na krev jsou malé, ale najednou se stane nějaká nehoda a operovaný člověk během a po operaci potřebuje desítky jednotek krve. A najednou je nedostatek té dané skupiny. Proto je dárců stálý nedostatek. A to má přitom darování různé výhody. Třeba úlevu 3000,- z daní za každý odběr do výše 15% z výše daňového zakladu, den placeného volna v práci a tak. Za plazmu je to to samé. To je buď tato úleva na daních, nebo 400,-. Za darovaní krevních destiček člověk může dostat 900,-. Ty jsem taky daroval jednou nebo dvakrát, na to si vás musí přímo vybrat. 

Opravdu bych na všechny chtěl apelovat, ať darovat jdou, pokud mohou. Nezabere to dlouho, není to nějak zvlášť nepříjemné a především odcházíte s pocitem, že můžete někomu zachránit život. A stálo vás to ani ne 2 hodiny času. A tomu teda říkám “dobrej deal”. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Lukáše Bastla

Štítky darování krve, Lukáš Bastl, hromadné darování, plazma, Facebook, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem motorkář a člověk nikdy neví, co se může stát. Tak si tak trochu předplácím karmu, říká pravidelný dárce krve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.