Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno si připomnělo 75. výročí osvobození a ukončení druhé světové války

Letos je tomu 75 let, kdy sovětská vojska osvobodila Brno. Tuto historickou událost si město připomnělo pietními akty a koncerty. Vzpomínalo se také na ty, kteří byli umučeni a popraveni během druhé světové války a dnes nesou jejich jména některé brněnské ulice.

Dnes v sadech Národního odboje je vybudovaný park a hrají si zde děti. Kousek od hřiště stojí betonový sloup s nápisem: v těchto místech stával v době nacistické okupace v letech 1939–1944 koncentrační tábor Pod Kaštany. Právě v těchto místech se uctila památka všech hrdinů československého odboje. Památka obětí, které zahynuly během pochodu smrti. „Je důležité si tyto události připomínat, i když se zdají dosti vzdálené. Je tomu 75 let od konce války a naše generace tyto události zná jen z vyprávění a z kultury,“ řekl radní pro oblast kultury Marek Fišer. 

Letošní jubilejní 15. Příhraniční slavnosti se musely kvůli koronavirovým opatřením přesunout z 30. dubna na 30. září. Nový datum konání akce má také svůj význam v historii a nebylo zvoleno bezvýznamně. „V tento den v roce 1941 byl v Kounicových kolejích popraven náčelník československého Orla Vojtěch Jílek. Ve stejný den a možná i hodinu byl v Praze Ruzyni popraven náčelník československé obce Sokolské Augustin Pechlát. Právě proto jsme za náhradní termín zvolili právě tento den,“ uvedl Vladimír Koudelka.

Po skončení piety následoval koncert s názvem Nebe plné hvězd. Letošní koncert byl věnován Evě Pilarové. Byly vzpomenuty i osmdesátiny Orchestru Gustava Broma a 100. výročí Konzervatoře Brno. Úvodní skladba In the moon zazněla v podání Big Bandu brněnské Konzervatoře pod taktovkou Mojmíra Bártka.

„Je velmi důležité, že se dnes scházíme k příležitosti ukončení 2. druhé světové války, už z toho důvodu, že jsem se nemohli sejít na konci dubna. Nebojme se sejít ke každé příležitosti, kdy si můžeme poslechnout muziku a být spolu," sdělil náměstek hejtmana Martin Maleček.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky pieta, koncert, válka, Nebe plné hvězd, druhá světová válka, Brno, historická událost, Eva Pilarová, Gustav Brom, Mojmír Bártek, Martin Maleček, Augustin Pechlát, Vojtěch Jílek, kultura, Konzervatoř Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomnělo 75. výročí osvobození a ukončení druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.