Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské letiště hlásí ztráty, pozemním dopravcům se letos dařilo

Zatímco v červnu minulého roku zvládlo odbavit brněnské letiště v Tuřanech přes 86 tisíc cestujících, letos to byly jen necelé čtyři stovky. O poznání lépe se však dařilo dopravcům pozemním, jenom na cestu do Chorvatska vypravil přes léto brněnský RegioJet přes 60 tisíc pasažérů, který novou linku do Rijeky plánuje provozovat i v příštím roce.

Letiště očekává milionové ztráty

Pro nás, stejně jako i pro další regionální letiště, je letní sezóna klíčová. Právě během ní se naplno ukáže, jak jsme schopni uspokojit poptávku lidí, kteří letí na dovolenou. Bohužel, uvolnění opatření přišlo až ve chvíli, kdy za normálních okolností jede sezóna naplno,“ nastínil původ letošních komplikací člen představenstva brněnského letiště Zdeněk Šoustal.

Ještě v předchozím roce, s více jak půl milionem cestujících ročně a meziročním nárůstem o 8,5 %, však vypadala budoucnost brněnského letiště optimisticky. Teď ale čísla hovoří o nejhorším provozním obdobím v jeho novodobé historii. Ve svých prognózách dokonce letiště počítá se ztrátou ve vyšších desítkách milionů korun.

Přestože nyní opět fungují lety do jedněch z nejoblíbenějších letních destinací, cítíme, že letošní sezóna bude oproti té loňské opravdu špatná. Všechno nyní závisí na třech faktorech. Chování dopravců, bezpečnostní situaci a konkrétních nařízeních v cílových destinacích a především na zájmu cestujících. Počty cestujících budou logicky výrazně někde jinde než v roce 2019,“ upřesnil mluvčí letiště Jakub Splavec.

Úspěch pozemní dopravy

Naopak s rostoucím zájmem cestujících se během letošního léta setkali autobusoví a vlakoví dopravci.

Mezinárodní autobusové spoje do zemí jižní Evropy byly i letos z hlediska zájmu cestujících populární. Během hlavní letní sezóny jezdily autobusy FlixBus mezi Českou republikou a Chorvatskem prakticky několikrát denně, a to do třinácti různých destinací na pobřeží Jadranu,“ popsala mluvčí dopravce FlixBus Martina Čmielová.

Podle mluvčího společnosti RegioJet pak bylo patrné, že řada našinců dala přednost dovoleným v České republice nebo v blízkém zahraničí. Tomu pak jednoznačně vévodilo Chorvatsko, po kterém následovalo Rakousko, Slovensko a Maďarsko.

Obdobně mluví i data přímo z turistického centra regionu Rijeka, které uvádí, že zavedení přímého vlakového spojení s Českou republikou pomohlo oproti loňskému roku přivést téměř dvojnásobek tuzemských výletníků. „Dá se říci, že Chorvatsko bylo letos u českých turistů jedničkou a do této země také právě díky snadnému a pohodlnému spojení zavítala i řada turistů, kteří by si jej dříve jako dovolenkovou destinaci nezvolili,“ shrnul Ondrůj.

Velký zájem o dovolené v tuzemsku

Abnormálního zájmu se vedle Chorvatska těšilo podle cestovní agentury Invia i cestování po České republice. „V létě bylo v podstatě celé Česko vyprodané, hlavně tedy v oblastech u vody a hory. Češi chtěli v tuzemsku hlavně týdenní pobyty s polopenzí,“ přiblížila tisková mluvčí Andrea Řezníčková.

Zároveň dodala, že tuzemská poptávka po letecké dopravě byla prakticky stálá, nejčastěji však narážela právě na velmi omezenou nabídku.

Brněnské letiště se ale i přes letošní nezdary snaží fungovat normálně. V současné době z něj létá pravidelná linka do Londýna, Řecka, Bulharska a od půlky srpna přibylo i Tunisko. Do zimního letového řádu je prozatím přerušená pravidelná linka do Bergama.

Poslední dva roky se nám dařilo jak provozně, tak i prodávat myšlenku létání do Brna. Na základě naší kontinuální snahy byla dobrá naděje i na nové a dlouhodobější spolupráce. My proto doufáme, že krize již nebude dále pokračovat a nebudeme muset začínat zase od začátku,“ uzavírá mluvčí letiště Splavec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letiště Brno-Tuřany

Štítky Brno, letiště, Tuřany, létání, dovolená, koronavirus, Letiště Brno-Tuřany, Chorvatsko, léto, RegioJet, Česko, Rijeka, FlixBus, Invia, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské letiště hlásí ztráty, pozemním dopravcům se letos dařilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.