Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Radní začali řešit situaci na Veveří, uvažují o zrušení několika parkovacích míst

Vlnu kritiky mezi obyvateli Brna zvedla podoba ulice Veveří po několikaměsíční částečné rekonstrukci. Kvůli vyhrazenému stání pro auta zbyl pro chodce asi metr prostoru, což mnozí považovali za nedostatečné. Radní se nakonec začali situací zabývat.

Čtyři metry pro auta, v některých místech ani ne metr pro chodce. Tak vypadá ulice Veveří po částečné rekonstrukci. Veřejnosti se otevřela teprve 31. srpna a už v ní vyvolala kritiku kvůli příliš širokému prostoru pro auta na úkor chodců. Radní se nyní začali nedostatečně širokou uličkou pro chodce zabývat a v současné době řeší technickou podobu opatření k odstranění bodových závad, tedy zúžených míst.

Dvě různá řešení

Nyní jsou navržena dvě řešení. „Uvažuje se buď o zrušení parkovacích míst v těchto zúžených místech nebo o nainstalování parkovacích zábran, kdy bychom umístili jakési zarážky. V případě zrušených parkovacích míst bychom je nahradili parkováním pro motocykly, konkrétně by šlo asi o sedm zrušených stání pro auta,“ vysvětlila Kateřina Gardoňová z brněnského magistrátu. O těchto možnostech se bude dál jednat a budou je muset schválit dotčené objekty, zejména vedení města a městská část. Brněnské komunikace mají na starost technickou část řešení.

V případě, že by se rozhodlo pro zrušení parkovacích míst pro auta a jejich nahrazení stáním pro motocykly, šlo by o změnu dopravního značení. V takovém případě by se zorganizovalo místní šetření, kterého by se zúčastnili i zástupci městské části. Při něm se návrhy zakreslují do dokumentace. „Na jejím základě vypracuje dotčená instituce, v tomto případě Brněnské komunikace, výsledné podklady, které odešle na Odbor dopravy Magistrátu města Brna. Ten je zašle také Policii České republiky k vyjádření. Vypracovaná dokumentace se pověsí na úřední desku, kde se k ní může kdokoliv vyjádřit,“ doplnila Gardoňová. Po uplynutí zákonných lhůt a v případě, že k dokumentům nikdo nemá připomínky, stanoví Odbor dopravy dopravní značení. Nově podklady posuzuje a připomínkuje také Poradní sbor Rady města Brna pro bezbariérové Brno.

S kočárkem jen těžko

Radost z vývoje situace má žena na mateřské dovolené Lucie Pauwels. „Velice mě potěšilo, že se s tím radní rozhodli něco udělat. V okolí Veveří je spoustu škol a chodník je potřeba víc než parkovací místa. Netuším, kudy pak mají chodit maminky s kočárky. Když se do toho přidají koloběžky a kola, tak už to tam může být i nebezpečné. Při uskakování by mohlo dojít i k poškrábaní aut,“ zhodnotila.


Brňané jsou naštvaní, pro chodce zbyl na Veveří jenom úzký koridor. Radní změny neplánují

Teprve v pondělí se slavnostně otevřela ulice Veveří po částečné rekonstrukci a už u místních obyvatel vzbudila kritiku. Prostor pro pěší vyznačený modrými čárami je podle některých lidí příliš úzký, a to kvůli vyhrazenému stání pro auta.


Veveří začali dělníci rekonstruovat v dubnu letošního roku. Opravovali pouze kolejový svršek, povrch komunikace a část kanalizace. Modré čáry vyznačující rezidentní parkování byly na místě už předtím. Brňané se však po slavnostním otevření opravené ulice začali zaměřovat na to, že prostor pro pěší není dostatečně široký, a proto by mohlo být náročné uličkou projít například s kočárkem. Chodník pro chodce by měl dosahovat metru a půl, v zákonných výjimkách je možný i jeden metr. Podle měření redakce v zúžených místech měří prostor k modré čáře 94 centimetrů, v širších asi 1470 milimetrů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Veveří, rekonstrukce, chodci, parkování, Brno, kočárek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Standa Schier

Dobrý den, občas přemýšlím, jestli ještě zůstal lidem rozum v hlavě. Proč jdete s atypickým kočárkem pro dvojčata, který asi nemá každá maminka, po levé straně Veveří, když protilehlý chodník máte jako autostrádu? Bydlím tady přes 20 let a je to pořád stejné, tak co těmi nahranými fotkami chcete říct? Že je to situace po opravě? Směšné, jiné starosti nemáte? A za mě, zlaté časy, kdy na Arne Nováka byl úzký chodník . To se tam ještě dalo chodit. Dnes abych si vzal přilbu, aby mě na chodníku nesrazila koloběžka nebo nějaký sportovec na skateboardu :D

Pátek, 11. září 2020, 11:50Odpovědět

Radní začali řešit situaci na Veveří, uvažují o zrušení několika parkovacích míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.